uncategorized

Βράβευση για το 1ο ΕΠΑΛ και το 1ο Ε.Κ. Άργους στο 5ο Dubrovnik Film Festival (βίντεο)

Μια ακόμη βράβευση, για το 1ο ΕΠΑΛ Άργους και το 1ο Ε.Κ. Άργους, έρχεται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το φημισμένο Φεστιβάλ Ταινιών για Νέους, το 5ο Dubrovnik Film Festival (DUFF) 2016 Κροατίας, που έγινε από τις 20 ως τις 23 Οκτώβρη.

Η βράβευση είναι για την ταινία “Το Χρέος” (με αγγλικούς υπότιτλους). Η ταινία κατέκτησε το Βραβείο Special Μention Αward (Ειδική Μνεία) στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ.

Είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους πρόσφυγες και στους απλούς ανώνυμους εθελοντές, που βοήθησαν και βοηθούν όλους αυτούς τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας. Αφιερωμένο και στη μνήμη του Παπά Στρατή που μας δίδαξε τι σημαίνει Αγάπη.

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ένα άρθρο που διάβασαν στο Facebook στις αρχές του 2016 για την ιστορία ενός Ελληνοαμερικανού ο οποίος πήγε στη Μυτιλήνη προκειμένου να ξεπληρώσει το «χρέος» του απέναντι στους Μυτιληνιούς που είχαν σώσει τον πατέρα του το 1922, όταν η βάρκα που τον μετέφερε από τη Μικρά Ασία βούλιαξε λίγο έξω από τον Μόλυβο. Εικόνες και λέξεις που συγκινούν και διδάσκουν ανθρωπιά.

ep2

Στο 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους φοιτούν παιδιά με προσφυγικές ρίζες από τη Μικρά Ασία και στο πλαίσιο σχολικού προγράμματος για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το δράμα των προσφύγων και την προσφορά των εθελοντών, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.

Οι μαθητές έψαχναν μια δυνατή ιστορία, που θα πλαισίωνε τις εικόνες του προσφυγικού δράματος που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες.

Ενα κείμενο λίγων λέξεων του Παναγιώτη Σαμαρά για τον Ελληνοαμερικανό Ed St’ George ήταν η έμπνευση και η κινητήρια δύναμη για την ταινία. Σχεδόν 20 μαθητές του τομέα Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας και Πληροφορικής χρειάστηκαν τρεις μήνες προκειμένου να συγκεντρώσουν το ψηφιακό υλικό, να γράψουν το κείμενο, να κάνουν την ηχογράφηση και το μοντάζ με την βοήθεια των δασκάλων τους.

14813711_10208624261259303_986211709_n

Η μουσική επένδυση έγινε (με τη σειρά όπως ακούγονται) με τα υπέροχα τραγούδια του Λευτέρη Μέρου, (ενορχήστρωση Νίκου Παπαδόπουλου), τα μοναδικά τραγούδια του Δημήτρη Ζερβουδάκη και την θεϊκή μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Οπτικοακουστικό υλικό που βρήκαν οι μαθητές στο διαδίκτυο από υπέροχους βραβευμένους Έλληνες φωτογράφους (Α. και Δ. Μεσσήνης, Γ. Μπεχράκης, Α. Κωνσταντινίδης, Α. Αβραμίδης, Τζωρτζίνης κ.α.) και από τις ιστοσελίδες των “Γιατρών του κόσμου”, “Γιατροί χωρίς Σύνορα” κλπ.. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ.

Στο DUFF 2016 είχαν επιλεγεί συνολικά έξι ταινίες από την Ελλάδα. Oμάδα παιδιών και εκπαιδευτικών εκπροσώπησε τις ταινίες στο Ντουμπρόβνικ και έτυχαν της θερμής φιλοξενίας των διοργανωτών από την Κροατία.

Δυστυχώς, λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν ήταν δυνατή η παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών του Άργους στο Ντουμπρόβνικ, για την παραλαβή του βραβείου. Δεν πειράζει παιδιά….

14793685_10208624261379306_1323452288_n

Θα συνεχίσουν όμως να τιμούν το τόπο τους.

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!

 

------- ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ -------

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top