ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙΑ

Σε απόγνωση οι ελαιοκαλλιεργητές της Αργολίδας – Ο διήμερος καύσωνας ήταν καταστροφικός

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοκαλλιεργητές στον Δήμο Ναυπλιέων και την Ερμιονίδα λόγω του διήμερου καύσωνα που επικράτησε στις 12 και 13 Μαϊου ο οποίος είχε δραματική επιρροή στην καρπόδεση των ελαιόδενδρων. Η ζημιά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνει και το 100%.

Πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου που συνοδεύονταν από ισχυρούς νότιους ανέμους, έπληξαν μεγάλες περιοχές της Αργολίδας, όπως π.χ. Ερμιονίδας, Ναυπλίου, Αραχναίου, κ.α., το πρώτο δεκαπενθήμερου του Μαΐου και προξένησαν ζημιά στην αναμενόμενη παραγωγή ελιάς κι ελαιόλαδου για την τρέχουσα χρονιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο δυνατός αέρας αφυδάτωσαν την καρπόδεση στο πιο πρώιμο κι ευαίσθητο στάδιο και την κατέστρεψαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελαιοκαλλιεργητές να είναι πολύ ανήσυχοι για το εισόδημά τους που σε πολλούς από αυτούς για δεύτερη χρονιά θα είναι ανύπαρκτο ή πολύ μειωμένο.

Η κατάσταση χρήζει άμεσης κινητοποίησης των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικά του ΕΛΓΑ για την έναρξη των αναγγελιών ζημιάς, την υποβολή δηλώσεων από τους ελαιοκαλλιεργητές της Αργολίδας που επλήγησαν, ώστε οι ζημιές τους να καταγραφούν, να εκτιμηθούν και να αποζημιωθούν έγκαιρα.

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top