ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Διυλιστήριο στον Ανάβαλο. Μήπως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες; – Ένα επίκαιρο άρθρο τρία χρόνια πριν

Γράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης

Τρία χρόνια μετά. Μια παρέμβαση στις 11 Ιουνίου 2014 (επετειακό τρία χρόνια πριν..) για το θέμα της κατασκευής του διυλιστήριου νερού για τα νερά του Αναβάλου. Σήμερα, είμαστε στη φάση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και της χωροθέτησης του διυλιστήριου. Έχουν περάσει τρία χρόνια από την παρέμβαση της Άλλης Πρότασης και οι προτεραιότητες για τη διαχείριση του πόσιμου νερού δεν έχουν αλλάξει. Εξακολουθούν κάποιοι, με γνώμονα τη λογική των μεγάλων έργων, χωρίς κανένα ορθολογισμό (κόστος – όφελος), χωρίς καμία περιβαλλοντική αγωνία.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές στη διαχείριση του πόσιμου νερού στο νομό;

Δυστυχώς δεν μας έχει διδάξει τίποτα η μέχρι τώρα εγκληματική και πολυέξοδη διαχείριση και των πηγών της Λέρνας και του Αναβάλου.

Το άρθρο του Μπάμπη Αντωνιάδη στις 11 Ιουνίου 2014

Πριν από λίγες μέρες η περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης με ανάδοχο εταιρεία για την εκπόνηση μελέτης εγκατάστασης και επεξεργασίας των νερών της πηγής του Αναβάλου. Η ολοκλήρωση της μελέτης θα γίνει σε επτά μήνες και το ποσό που θα δοθεί (για μελέτη και μόνο) είναι 320.627 €

Το έργο κατασκευής της επεξεργασίας των νερών του Αναβάλου έχει προϋπολογισμό 15,6 εκατομμύρια ευρώ.

Γιατί γίνεται αυτό το μεγάλο έργο; Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τατούλη «με το συνολικό έργο εγκατάστασης επεξεργασίας νερού των πηγών του Αναβάλου αφενός θα προστατέψουμε τις πηγές σε εποχές ανυδρίας αφετέρου εξασφαλίζουμε την υδροδότηση του συνόλου του αργολικού πεδίου».

Ας δούμε τα πράγματα της διαχείρισης του πόσιμου νερού με μια διαφορική ματιά.

Σήμερα οι σημαντικές πηγές υδροδότησης των δήμων Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών είναι στην περιοχή της Λέρνας. Οι πηγές της Λέρνας, η πηγή Αμυμώνη και η πηγή Σολάρ. (οι δύο τελευταίες ιδιοκτησίας του Δήμου Ναυπλιέων)

Μεσοσταθμικά οι πηγές δίνουν ποσότητες πόσιμου νερού πάνω από 6.000 M3/ώρα Για την υδροδότηση όλης της Αργολίδας σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί η μέγιστη ποσότητα που απαιτείται το μάξιμουμ φτάνει τα 1700 μ3/ώρα. Ακόμα και αν υπολογισθούν απώλειες των δικτύων ύδρευσης οι ανάγκες δεν είναι δυνατόν να ξεπεράσουν τα 3.000 μ3 /ώρα.

Άρα για όλους τους μήνες μόνον το νερό της Λέρνας, που είναι εξαιρετικό σε ποιότητα, επαρκεί για την υδροδότηση όλου του νομού, χωρίς να συνυπολογισθούν όλες οι άλλες πηγές υδροδότησης της Αργολίδας. Τα τελευταία τριάντα χρόνια (τόσα εμείς παρακολουθούμε ) μια μόνον χρονιά δεν έφτασε η επάρκεια του νερού και συμπληρώθηκε με νερό Αναβάλου.

Μήπως οι προτεραιότητες έπρεπε να ήταν διαφορετικές;

Διυλιστήριο στις πηγές της Λέρνας. Άρα μικρότερο έργο διότι το νερό της Λέρνας είναι καλύτερης ποιότητας, θα δίναμε λιγότερα χρήματα για μελέτη, και κατασκευή έργου και θα είχαμε καλύτερη και αμεσότερη παρέμβαση για την βελτίωση της ποιότητας του νερού στο νομό.

Προτεραιότητα πρέπει να έχει η μελέτη προστασίας των πηγών, που από την προϊστορική περίοδο μέχρι σήμερα μας δίνουν πόσιμο νερό εξαιρετικής ποιότητας.

Σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, λειψυδρίας και έλλειψης επαρκούς ποσότητας νερού που από τις πηγές της Λέρνας, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ο κλειστός αγωγός που φέρνει το νερό του Αναβάλου στη Λέρνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν συμπλήρωμα σε συνδυασμό με το σταθμό επεξεργασίας.

Απαιτούνται ριζικά διαφορετικές πολιτικές διαχείρισης των νερών. Μέθοδοι εξοικονόμησης. Συγκράτηση επιφανειακών υδάτων με μικρά υδατοφράγματα και λιμνοδεξαμενές. Εμπλουτισμός υπογείου υδροφόρου ορίζονταΜήπως το νερό του Αναβάλου είναι νέα προτεινόμενη επένδυση ιδιωτικών συμφερόντων για το πόσιμο νερό;

Όταν όλα αυτά που έχουν άμεση προτεραιότητα και δεν δρομολογούνται, μήπως το μεγάλο έργο που εξαγγέλθηκε μας βάζει σε βάσιμες υποψίες ότι γίνεται διότι κάποιοι έχουν άλλα σχέδια για τη διαχείριση του νερού του Αναβάλου;

Μήπως το νερό του Αναβάλου είναι νέα προτεινόμενη επένδυση ιδιωτικών συμφερόντων για το πόσιμο νερό;

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top