ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Ιστορική ομιλία του Γιώργου Μπαμπινιώτη στο Φουγάρο

Έχει αξία ο αριθμός των λέξεων της νέας ελληνικής γλώσσας;

Δεν έχει καμία, απάντησε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης στη χθεσινή του ομιλία στο κατάμεστο, μέσα και έξω, καφέ του Φουγάρου. Αξία έχουν μόνο οι σημασίες των λέξεων. Οι έννοιες. Στις 150.000 περίπου λέξεις της νέας ελληνικής, υπάρχουν 450.000 σημασίες. Επομένως είναι περιττό ο Έλληνας να καυχιέται για τον αριθμό των λέξεων που έχει η γλώσσα του.

Είναι επίσης περιττό να θεωρεί πως από τη δική του γλώσσα γεννήθηκαν όλες οι άλλες. Δεν έχει καμία αξία μια τέτοια παραδοχή και δεν σε οδηγεί σε καμία περίπτωση να καλλιεργήσεις τη γλώσσα σου. Αντιθέτως.

Είναι η σημερινή ελληνική γλώσσα κατώτερη από τις προηγούμενες φάσεις της ιστορίας της; Ρώτησε ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος. Θα ήταν απάντησε ο κ. Μπαμπινιώτης αλλά προστατεύεται από την παράδοση και τη συνέχεια. Η γλώσσα μας μιλιέται και γράφεται ανελλιπώς, εδώ και αιώνες. Στην ιστορία της πάντοτε ρέουν 2 παράλληλα ποτάμια. Η λόγια παράδοση και η δημώδης. Αυτή τη στιγμή έχουμε 12.000 κείμενα σωσμένα από 4.000 συγγραφείς. Η παράδοση αυτή και η συνέχεια αποτελούν γερά θεμέλια της δημοτικής.

Κινδυνεύει όμως η δημοτική από τη προχειρότητα και τη βιασύνη. Και κυρίως από τη ξενομανία των νεοελλήνων που προεκτείνεται σε κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους. Ο Έλληνας νιώθει ανοήτως ανώτερος όταν χρησιμοποιεί ξενικούς όρους ή λατινικούς χαρακτήρες.  Τα greeklish εξήγησε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης πως αποξενώνουν τον γράφοντα από την εικόνα της λέξης. Δηλαδή από την οικογένειά της, την προέλευσή της και τη σημασία της. Οι λέξεις όμως είναι ο εννοιολογικός θησαυρός του ανθρώπου. Οι σημασίες του κόσμου του. Έπονται οι κατηγορίες και οι πράξεις των εννοιών που αποκαλύπτονται με τη γραμματική και στη συνέχεια οι συνάψεις των εννοιών και των πράξεων, οι σχέσεις δηλαδή μεταξύ τους, μέσω του συντακτικού.

Στη συνέχεια η ομιλία του καθηγητή προσανατολίστηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας. Ισχυρίστηκε πως η σύνδεση της εισόδου στο Πανεπιστήμιο με το σχολείο καταστρέφει την παιδεία της χώρας. Για τον ίδιο, μερικά βασικά μαθήματα που το Λύκειο θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη βάση είναι η Γλώσσα, αρχαία και νέα, η Φιλοσοφία, η Ιστορία, τα Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες και τα Θρησκευτικά, από μια όμως πιο θεολογική-φιλοσοφική σκοπιά. Δυστυχώς δεν ανέφερε καθόλου την Πληροφορική και την Τεχνολογία. Ίσως του διέφυγαν.

Η ομιλία του Γ.Μπαμπινιώτη με την παρουσία του δημοσιογράφου Γιάννη Ν. Μπασκόζο έγινε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Οι πικρές αλήθειες της γλώσσας μου». Ήταν μια «συν-ζήτηση». Ο καθηγητής απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσε ο δημοσιογράφος και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις του κόσμου που γέμισε ασφυκτικά το καφέ του Φουγάρο. Η ομιλία προβλήθηκε και ακούστηκε σε οθόνη του επίσης κατάμεστου εξωτερικού χώρου του καφέ.

Την εκδήλωση προλόγισε ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του Φουγάρου Γιάννης Στάμος.

Μario Vagman

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top