ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

«Η Αγιογραφία της Άννας» του Κώστα Πετρουλά παρουσιάστηκε στο Βουλευτικό

O έρωτας και οι ερμηνείες που ο καθένας του δίνει, είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής

Η νουβέλα «Η Αγιογραφία της Άννας», του Κώστα Πετρουλά, που παρουσιάστηκε χθες στο Βουλευτικό, έχει ως κεντρική της δύναμη τον έρωτα. Τη συνάντηση του Στέλιου και της Άννας σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωή τους.

Στην πρωτότυπη παρουσίαση, η Χρύσα Σαββάκη και η Πέγκυ Νόνη, διάβασαν αποσπάσματα από την ιστορία και ανέλυσαν τις βασικές οπτικές του έργου χωρίς όμως να αποκαλύψουν τίποτα από την ιστορία.

Με την ανάγνωση αποσπασμάτων, τις κριτικές σημειώσεις της παρουσίασης αλλά και τις απαντήσεις του ίδιου του συγγραφέα σε μια ζωντανή του συνέντευξη με το κοινό αποκαλύφτηκε η αγιογραφία της ζωής των ανθρώπων που ονειρεύονται και δρουν ταυτόχρονα για την εκπλήρωση των στόχων τους.

‘Είμαστε αυτό που κάνουμε’ δήλώσε ο Κώστας Πετρουλάς. ‘Αναμένοντας την ευτυχία και τον επόμενό μας στόχο. Ο στόχος έρχεται στην πορεία μας, στο περπάτημά μας στη ζωή. Η επιτυχία μας δεν είναι βέβαιη. Πρέπει να προετοιμάζομαστε για τις αποτυχίες. Αλλιώς μας περιμένει στη γωνία η θλίψη και η κατάθλιψη’.

Με ακρίβεια αλλά και λιτότητα το έργο πραγματεύεται την ανθρώπινη ζήλια, την αξία της αλληλεγγύης, το φόβο του ανθρώπου για το μέλλον, ένος φόβου όμως που αποτελεί χρήσιμο καμπανάκι επαγρύπνησης και όχι αδράνειας, την αυτογνωσία και φυσικά τη δύναμη του έρωτα.

Πολύ ενδιαφέρον σημείο της παρουσίασης ήταν η αναφορά του συγγραφέα στους Αλεβίτες καθώς η ηρωίδα του η Άννα προέρχεται από τον κόσμο τους. Πολίτες μιας περίεργης θρησκείας, πραγματικής όμως, στα όρια του χριστιανισμού και του μουσουλμανισμού, με λατρευτικό ναό τους τους τεκέδες, αξία τους την αγάπη και τον έρωτα και σεβασμό σε όλες τις άλλες θρησκείες.  Πίνουν κρασί, πιστεύουν στην «Αγία Τριάδα» και στο «αγαπάτε αλλήλους» αλλά δεν είναι χριστιανοί. Η θρησκευτική τους λειτουργία περιλαμβάνει τραγούδι, μουσική και μικρόφωνο, δεν είναι όμως ευαγγελιστές. Πιστεύουν στον Αλλάχ αλλά ερμηνεύουν το Κοράνι αλληγορικά και όχι κατά γράμμα. Είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας.

Αξίζει κανείς να διαβάσει την ιστορία τους και την θεολογική τους προσέγγιση.

Όπως επίσης αξίζει κανείς να διαβάσει απαραίτητα τη νουβέλα του Ναυπλιώτη Κώστα Πετρουλά.

Tην παρουσίαση διοργάνωσε το Βιβλιοπωλείο Άρτιον και οι εκδόσεις Μετρονόμος.

Mario Vagman

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top