ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι 13 εργαζόμενοι του Γηροκομείου Ναυπλίου δεν πληρώνονται κανονικά – Πάνω από 100.000 ευρώ τα χρέη σε μισθοδοσία

Γράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης, δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης Ναυπλιέων, Άλλη Πρόταση

Από τη δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο και τον Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι τις 24-11-2017, μάθαμε ότι το γηροκομείο Ναυπλίου έχει όφειλες 754.719,28 €, μαζί με τις προσαυξήσεις.

Και πριν ξεκινήσουμε να τονίσουμε, για να μην ξινιστούν κάποιοι, ότι το πρόβλημα και τα χρέη δεν είναι αυτής της δημοτικής αρχής μόνο.

Ο Οίκος ευγηρίας Μαρίας Ράδου, στον οποίο ανήκει το γηροκομείο Ναυπλίου, είναι κοινωφελές ίδρυμα που έχει συσταθεί από το Δήμο Ναυπλίου και η ίδρυσή του έχει δημοσιευτεί στα ΦΕΚ 110/Β/25-2-88 και την τροποποίηση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 228/Β/21-2-2005. Το διοικητικό συμβούλιο ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου. Η νομιμότητα των πράξεών του ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, ο δήμος δεν μπορεί άμεσα να χρηματοδοτεί το νομικό πρόσωπο. Άρα, αυτά που ακούγονται για δαπάνες που θα μπορούσαν να πάνε στο γηροκομείο, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να γίνουν. Ο δήμος ωστόσο θα μπορούσε να έχει καλύτερη πρόταση αξιοποίησης της περιουσίας της Μαρίας Ράδου.

Το εξωφρενικό είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλιέων σπάνια κουβεντιάζει για τα προβλήματα του οίκου ευγηρίας.

Υπενθυμίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια το δημοτικό συμβούλιο έχει συζητήσει μόνο δύο φορές για το γηροκομείο:

Το 2005, μετά από αίτηση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, η οποία αφορούσε την ενημέρωση για την πώληση περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος. Μάλιστα, η πώληση ακινήτου στο Ψυχικό έγινε γνωστή από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, χωρίς να ξέρει τίποτα κανένας δημοτικός σύμβουλος. Η δημόσια δικαιολογία ήταν ότι το ίδρυμα ελέγχεται για τη νομιμότητα των πράξεων του από το Υπουργείο Οικονομικών και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν λόγο.

Η επόμενη συζήτηση έγινε τον Ιούνιο του 2011, μετά από προτροπή των εργαζομένων. Τότε (όπως και σήμερα άλλωστε) για μεγάλο διάστημα, το προσωπικό του γηροκομείου δεν πληρωνόταν.

Και μετά σιωπή.

Μέχρι σήμερα, που ενημερωθήκαμε επίσημα ότι το ίδρυμα χρεωστάει μόνο 754.719,28 ευρώ (με τις προσαυξήσεις, για να μην παρεξηγούμαστε 576.686,20 +169.033,08). Μήπως από το 2011 έχουμε να πληρώσουμε εργοδοτικές εισφορές;

Οι 13 εργαζόμενοι κάθε μήνα δεν παίρνουν το μισθό τους. Παίρνουν έναντι. Άρα υπάρχουν και μεγάλες οφειλές σε μισθοδοσία. Μήπως ξεπερνούν και τις 100.000 €. Ποιός ξέρει;

Και τώρα τι κάνουμε; Πώς θα ξοφλήσουμε τα απαιτούμενα; Μπορεί κάποιος υπεύθυνος του ιδρύματος να δώσει απάντηση; Πέρασε μια βδομάδα από την ανακοίνωση και δεν υπάρχει η έγνοια να ενημερωθούν, όχι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά οι δημότες της πόλης.

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top