ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ

Μαθήματα Ρεφλεξολογίας στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας

Δεν πρόκειται για θεατρική τέχνη, ούτε τέχνη του λόγου, ούτε του χορού, ούτε του κινηματογράφου, ούτε…

της Άλκηστις Κοντογιάννη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μόλις το είπα στη διευθύντρια των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας κα Ευαγγελία Κατερίνη ενθουσιάστηκε.

-Αυτό θα είναι καταπληκτικό για τους έγκλειστους, μου απάντησε Θα μάθουν μια τέχνη που δεν είναι συνηθισμένη και όποιος θέλει θα μπορεί να την εξασκήσει όταν επανενταχθεί στην κοινωνία.

Η εθελόντρια των φυλακών, Δήμητρα Κουγιά, μου είχε προτείνει την ιδέα και τον κατάλληλο άνθρωπο. Και εγώ μόλις το άκουσα το βρήκα εκπληκτικό.

– Ζει εδώ στο Κουρτάκη και δρα στο Άργος και στην Αθήνα, ένας καταπληκτικός ρεφλεξολόγος, ο οποίος γεννήθηκε στον Καναδά από ελληνική οικογένεια και κάποια στιγμή μετανάστευσε στην απώτερη πατρίδα την Αργολίδα περνώντας από την Αθήνα. Εκεί, στη Νέα Σμύρνη, μαθήτευσε σε έναν γιατρό παθολόγο τον Χ. Χατζηκοκόλη, ο οποίος εφάρμοζε συνδυαστική ιατρική. Σήμερα διδάσκει εκεί που ολοκλήρωσε τη γνώση της Ρεφλεξολογίας στο Natural Health Science και κινείται μεταξύ Αργολίδας, Αθήνας και εξωτερικού σε συνέδρια, προγράμματα και δίκτυα ρεφλεξολόγων.

Πρόκειται για τον Σπύρο Δημητράκουλα και η τέχνη που κατέχει είναι μια εναλλακτική θεραπευτική, η Ρεφλεξολογία. Την περασμένη Τρίτη στις 22 Οκτωβρίου ήρθε με τον βοηθό του Δημήτρη Καπετάνο, έφεραν και ένα σπαστό φορητό κρεβάτι, το άνοιξαν και άρχισε η πρακτική διδασκαλία.

Ήταν στον πρώτο όροφο των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας πάνω από το Διοικητήριο όπου υπάρχει μια αίθουσα για συνέδρια και συνάξεις. Η διευθύντρια ήταν παρούσα και μάλιστα πρόσσφερε το χέρι της προς θεραπεία. Ο κος Δημητράκουλας ξεκίνησε την επίδειξη της εργασίας αφού μίλησε για τις αρχές της ρεφλεξολογίας και την πρακτική άσκηση που θα κάνουν οι κρατούμενοι.

Αναφέρθηκε στον Ασκληπιό που εκείνος πρώτος από όσο γνωρίζουμε είχε εντάξει στη θεραπευτική του τις μαλάξεις ή τις εντρίψεις Ο κος Δημητράκουλας αναφέρθηκε σε αυτά με μεγάλη σεμνότητα, υπογραμμίζοντας τα όρια των δυνατοτήτων αυτής της εργασίας. Όταν τον ρώτησαν οι κρατούμενοι τι θα μάθουν αν παρακολουθούν τα μαθήματα, εκείνος απάντησε ότι θα μάθουν τις αρχές της μεθόδου αλλά και πώς να την εξασκούν πρακτικά σε κάθε περίπτωση. Θα αποκτήσουν μια καλύτερη γνώση σε ζητήματα ανατομίας, υγείας και ευεξίας. Φυσικά δεν είναι κάτι που μαθαίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ο κος Δημητράκουλας είπε ότι θα έρχεται στις φυλακές και ένα χρόνο και δύο αν χρειαστεί μέχρι να το μάθουν καλά.

Και εγώ είμαι σίγουρη ότι θάρχεται στις φυλακές καθώς τόχω ζήσει και από εμένα την ίδια αλλά και από άλλους εθελοντές, όποιος έρθει στις φυλακές δεν μπορεί μετά να σταματήσει να έρχεται, σαν να μαγεύεται. Ένα φαινόμενο που δεν εξηγείται εύκολα όπως και ο ενθουσιασμός που αναπτύσσεται σε όλους ανεξαιρέτως τους εθελοντές.

Η Ρεφλεξολογία θα μπορούσε να είναι ένα μελλοντικό επάγγελμα των νυν εγκλείστων καθώς το επάγγελμα του ρεφλεξολόγου είναι ανοιχτό και δεν χρειάζεται μεγάλη οικονομική επένδυση για να ξεκινήσει κανείς. Τελικά δεν φροντίζουμε μόνο να απασχολήσουμε τους κρατούμενους, να τους δώσουμε γνώσεις και δυνατότητα για ανάπτυξη δεξιοτήτων αλλά προ παντός μέσω των μαθημάτων και των εργαστηρίων ενδιαφερόμαστε για τη μελλοντική επανένταξή τους, που λόγω της οικονομικής κρίσης είναι μια δύσκολη ιστορία.

Από αναζήτηση διεθνώς βρήκαμε ότι από το 2007, όπως γράφει η Roslina Mohamad, στη Μαλαισία στο Kuantan Penor Prison έκαναν μαθήματα ρεφλεξολογίας στους έγκλειστους τα οποία διαρκούσαν δύο εβδομάδες. Εμείς προγραμματίζουμε τα μαθήματα να διαρκέσουν ενάμιση χρόνο, ώστε οι κρατούμενοι να μαθαίνουν αυτήν τη θεραπευτική τέχνη και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που θα αποκτήσουν για τις Κοιν.Σ.Επ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) να μπορέσουν να επανενταχτούν δημιουργώντας μεταξύ τους και μαζί με άλλους μια δική τους δουλειά.

Η επόμενη τεχνογνωσία θα προσφερθεί από την κα Στέλλα Παπαδριανού και θα αφορά το μπόλιασμα των δέντρων. Ευχαριστούμε όλους θερμά. Συνεχίζουμε!

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top