ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙΑ

Καταστροφή στο 70% του καρπού της ελιάς λόγω δάκου στην Αργολίδα – Σε απόγνωση οι αγρότες

Σοβαρό το πρόβλημα, ειδικά στην Επίδαυρο – Σκέφτονται να κινηθούν νομικά κατά της Περιφέρειας και του Υπουργείου οι αγρότες

Δεν έγινε σωστά η καταπολέμηση από τα συνεργεία της Περιφέρειας. Άργησαν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί και οι πληθυσμοί του δάκου προχώρησαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταπολεμηθούν στη συνέχεια.

Αποφασισμένοι λοιπόν να στραφούν νομικά κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Αργολίδας. Ειδικότερα όσοι έχουν τις καλλιέργειες του στην περιοχή της Επιδαύρου είδαν φέτος τις ελιές να πέφτουν στο έδαφος χτυπημένες από το δάκο.

Η πτώση του καρπού φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις το 70%. Οι ψεκασμοί έπρεπε να γίνουν από το Μάιο αλλά καθυστέρησαν να προσλάβουν τους εποχικούς γεωπόνους, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί το 70% της ποσότητας και το 100% της ποιότητας. Το λάδι βγαίνει με πολλά οξέα. Εκεί που είχε 3-4 γραμμές φέτος φτάνει τις 30-40, δηλαδή 3 και 4 οξέα”.

Παρ’ ότι παραδέχονται όλοι ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά από πλευράς δάκου, για αυτή την καταστροφή οι ελαιοπαραγωγοί θα αναζητήσουν ευθύνες. Κάποιος έχει ευθύνη. Η Περιφέρεια; Το υπουργείο;

Ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιο Χειβιδόπουλο, δήλωσε ότι “τα τελευταία χρόνια πράγματι το κράτος δεν έχει αντιληφθεί ότι πρέπει οι ψεκασμοί να γίνουν ακόμα πιο έγκαιρα”.

Για τη φετινή καθυστέρηση που καταγγέλλουν οι αγρότες απάντησε πως “υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για το διεθνή διαγωνισμό για τη δακοκτονία. Οι χρόνοι δυστυχώς ξεκινούν από τη στιγμή που έρχονται σε εμάς οι εγκρίσεις και τα χρήματα για το διεθνή διαγωνισμό. Θα πρέπει να αλλάξει αυτό και να είμαστε ακόμα πιο έγκαιρα. Και θα πρέπει να γίνει καλύτερη και ορθολογικότερη κατανομή των χρημάτων που ξοδεύει το ελληνικό δημόσιο. Εμείς στην Αργολίδα έχουμε παράπονα διότι τα χρήματα ήταν λιγότερα με αποτέλεσμα να μείνουν περιοχές ακάλυπτες. Ακόμα όμως και σε περιοχές που εξαιρέθηκαν και έγινε καταπολέμηση με άλλο τρόπο κι εκεί υπήρχε φέτος δάκος.Είναι τρομακτικά επιβαρυμένη χρονιά από πλευράς δάκου. Βλέπαμε δηλαδή σε παγίδες δάκου νούμερα τριψήφια που δεν τα έχω δει όσα χρόνια είμαι στην αυτοδιοίκηση”.

Ερωτηθείς αν μπορούν αυτοί οι ελαιοπαραγωγοί να ζητήσουν αποζημιώσεις λόγω της φετινής καταστροφής ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας απάντησε ότι “με βάση δυστυχώς τον κανονισμό του ΕΛΓΑ όχι. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να το δούμε ειδικά για τη φετινή χρονιά”.

Πληροφορίες ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top