ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Εξαιρετικό γκράφιτι στις φυλακές Ναυπλίου από κρατούμενους

Γνωρίζετε σε ποιο σημείο της Αργολίδας βρίσκεται ο τοίχος ο οποίος κοσμείται με αυτό το γκράφιτι;

Το πιθανότερο είναι πως όχι… ‘Ισως να πείτε ότι είναι σε κάποιο σχολείο, ίσως σε κάποιο κέντρο πολιτισμού, όμως η απάντηση είναι: Στις φυλακές του Ναυπλίου. Και μάλιστα όχι στην εξωτερική πλευρά του μανδρότοιχου αλλά στην εσωτερική, με θέα από το προαύλιο…

Ο υπάλληλος του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου (και πρώην πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων) Νίκος Κωστόπουλος, αναφέρει για τις δράσεις που γίνονται εκεί:

“Από το 2015 υπάρχει μία τελείως διαφορετική προσέγγιση από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ότι αφορά τα Καταστήματα Κράτησης.

Με ελάχιστα χρήματα χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, με προοδευτικότητα και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, ψηφίστηκαν νόμοι (καινοτόμοι και πρωτοποριακοί), εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις και αποφασίστηκαν δράσεις που έχουν κάνει τον κόσμο των φυλακών πολύ καλύτερο για όλους (εργαζόμενους και κρατούμενους). Μπορούμε να μιλάμε επιτέλους για προσπάθεια σωφρονισμού.

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως πολλά από τα παραπάνω οι εργαζόμενοι στα καταστήματα κράτησης τα είχαμε καταθέσει εγγράφως στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο κατάστημά μας στο Ναύπλιο στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν τα μέγιστα οι εργαζόμενοι (και η αξιοποίηση αυτών γιατί υπάρχουν ικανότατοι υπάλληλοι) και οι δάσκαλοί μας που με όρεξη και αγάπη έρχονται στο κατάστημα.

Η κα Ιωάννα Ζακυνθινού, η κα Γκέλλυ Ντηλιά, η κα Άλκηστις Κοντοyιάννη, η κα Δήμητρα Κουγιά, η κα Μάγδα Μάρα και ο κος Δημήτρης Μπάρλας είναι οι εκπαιδευτικοί που με ζήλο διδάσκουν και βοηθούν τους κρατούμενους.

Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή να προχωρήσει και στα επόμενα στάδιά της”.

1 ΣΧΟΛΙΟ

1 Comment

  1. Αλκηστις Κοντογιάννη

    19/11/2018 at 8:45 μμ

    Επειδή έχω αναλάβει την οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος “Αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής στους κρατούμενους” του ΤΘΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για το οποίο πολλοί εθελοντές και εγώ εργαζόμαστε καθημερινά μετά τη λήξη του ωραρίου του δημοτικού σχολείου, από τον Οκτώβριο του 2017 στο ΚΚ Ναυπλίου και από τον Σεπτέμβριο του 2016 στις Αγροτικές, επιθυμώ να διευκρινίσω ότι το γκράφιτι αυτό, δεν έχει τελειώσει ακόμα και έγινε από τους κρατούμενους στο ΚΚ Ναυπλίου και την εικαστικό ΜΑΓΔΑ ΜΑΡA,που πηγαίνει κάθε εβδομάδα στις φυλακές και συνεχίζει το έργο με τη συγκεκριμένη ομάδα κρατουμένων.
    Επίσης το πρόγραμμα που γίνεται στο ΚΚ Ναυπλίου και στις Αγροτικές Τίρυνθας συνολικά έχει σήμερα 119 εθελοντές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από την αρχή που ξεκίνησε, εξαιρετικούς επαγγελματίες και καλλιτέχνες καθώς και αρκετούς επιφανείς, γιατί η Φυλακή μπορεί να γίνει κέντρο πολιτισμού. Μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού μας http://ts.uop.gr/tsdie/

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top