ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Θεατρική παράσταση στα αγγλικά από τους κρατούμενους της Τίρυνθας

Σήμερα στο κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου γίνεται μια γιορτή διαφορετική για τους έγκλειστους που αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα

Η καθηγήτρια Αγγλικών Γκέλυ Ντηλιά, που ανήκει στην ομάδα εθελοντών και στο πρόγραμμα «Αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής στους κρατούμενους των ΚΚ Ναυπλίου και Τίρυνθας» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ξεκίνησε φέτος τη διδασκαλία αγγλικών σε μια μικρή ομάδα 13 εγκλείστων στο ΚΚ Ναυπλίου.

Ο ενθουσιασμός της μεταδόθηκε στους κρατούμενους και πέτυχε μέσα σε ελάχιστα μαθήματα, διδασκαλία λιγότερη από δύο μήνες, να τους οδηγήσει στη θεατρική παράσταση «ο Mr Scroutz και το πνεύμα των Χριστουγέννων» που γίνεται στα αγγλικά.

Tα αγγλικά έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κρατούμενους. Ήταν πολλοί αυτοί που ήθελαν να πάρουν μέρος. Οι εγγεγραμμένοι μαθητές παρακολουθούν ανελλιπώς και εκφράζουν την αγωνία τους αν προφέρουν σωστά και αν δεν κάνουν λάθη. Είναι βέβαιο ότι τα μαθήματα συντέλεσαν στην ανάπτυξη του αυτό-συναισθήματος και της αυτό-εικόνας τους:
• Από μικρός ήθελα να μάθω αγγλικά, αλλά δεν γινότανε.
• Νιώθω δυνατός τώρα που θα μιλάω μια ξένη γλώσσα, θα μπορώ να βρω δουλειά πιο εύκολα. Και ταξιτζής, να μιλάω αγγλικά.
• Ε, δεν το είχα φανταστεί ότι μέσα στη φυλακή θα μάθω αγγλικά.
• Θα μάθω και το παιδί μου, ή θα το διαβάζω.

Και οι κρατούμενοι κατανόησαν ότι μαθαίνουν μια γλώσσα απαραίτητη για τη μελλοντική τους αποκατάσταση και ακόμα ότι αποκτούν δεξιότητες ζωής. Ορισμένοι έγκλειστοι από άλλες χώρες προσπάθησαν να πάρουν μέρος στο μάθημα γιατί η εκμάθηση θα αποτελούσε ένα εργαλείο και μια διευκόλυνση για τη ζωή τους σε άλλη χώρα, όπως ονειρεύονται.

Ακούστηκε μέσα σε όλα και η απογοήτευση και η παραίτηση λόγω του εγκλεισμού.

• Μετά τη φυλακή ούτε βοσκό δεν θα σε παίρνουνε, μάθε αγγλικά να μιλάς στα πρόβατα, είπε ο Μ με πικρία.

Αυτή τη φωνή ευτυχώς δεν την ασπάστηκε κανείς άλλος από τους συμμετέχοντες. Αντιθέτως το δέλεαρ μιας παράστασης για τις γιορτές ενθουσίασε όλους. Άρχισαν τις προετοιμασίες και συνεχείς πρόβες και έφτασε η ημέρα της παράστασης που είναι όλοι περήφανοι για αυτό.
Από τον εγκλεισμό του κελιού στην έκδραση του ρόλου, από την κατάθλιψη της ψυχής στη χαρά της επιβεβαίωσης, από την ανυπαρξία του χρόνου στη δημιουργικότητα σημαντικών στιγμών, από το βάρος του αποκλεισμού, στο όνειρο και στην ελπίδα.

Αλλάζουν οι φυλακές; Aλλάζουν οι κρατούμενοι; Aλλάζει ο χώρος; Αλλάζει ο χρόνος;

• ΝΑΙ, από ότι αποδεικνύεται, εφόσον αλλάζουμε εμείς πρώτοι τον τρόπο που βλέπουμε και ζούμε τον κόσμο μας.

Η υπεύθυνη του προγράμματος
Αλκηστις Κοντογιάννη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παν/μίου Πελοποννήσου

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top