ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ

Canyoning στο Φαράγγι του Ινάχου

Το άθλημα του Canyoning (διάσχιση φαραγγιών) είναι μια δραστηριότητα βουνού και ανήκει στην κατηγορία των υπαίθριων σπορ – εξερεύνησης, που ασκούνται σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον

Αποτελείται από καταβάσεις στο χαμηλότερο σημείο της αποστράγγισης των υδάτων, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γεωφυσικών χαρακτηριστικών όπως ρυάκια, ρέματα, ποτάμια, φαράγγια (περισσότερο ή λιγότερο στενά και βαθιά), με ή χωρίς νερό, που κινούνται γρήγορα ή όχι, με ύπαρξη καταρρακτών, φυσικών πισινών – τσουληθρών, έως και τα κάθετα τμήματά του.

Το Canyoning βασίζεται στην κατάβαση-διάσχιση του φαραγγιού περνώντας από διάφορα φυσικά εμπόδια. Κινήσεις οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνονται στη δραστηριότητα είναι το περπάτημα, το κολύμπι, τα άλματα, το έρπειν, η καταρρίχηση, η κατάβαση με σχοινί και άλλες τεχνικές σχοινιών.

Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  Ο καιρούλης της Τρίτης δέχεται παραγγελιές

Προκειμένου να γίνει ένα φαράγγι κατάλληλο για συχνές και ασφαλείς διασχίσεις, χρειάζεται πρώτα να «ασφαλιστεί», όπως λέγεται στη γλώσσα του Canyoning. Η ασφάλιση ενός φαραγγιού περιλαμβάνει την τοποθέτηση μόνιμων, μεταλλικών αγκυρώσεων σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία στα βράχια και με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον, στα οποία μπορούν να δεθούν τα σχοινιά για τις καταβάσεις.

Το φαράγγι του Ινάχου βρίσκεται στο Αρτεμίσιο Όρος, μεταξύ της Καρυάς και του Νεοχωρίου.

“Ανακαλύφθηκε” το 2011 και έχει σε μεγάλο μέρος του ασφαλιστεί από ιδιώτες και ορειβατικούς συλλόγους. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα αρκετές βελτιώσεις, τόσο λόγω παλαίωσης των υπαρχόντων υλικών, όσο και λόγω του μεγάλου του μήκους, που απαιτεί πολλαπλές καταβάσεις για την πλήρη ασφάλισή του.

Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  Ντοκιμαντέρ για το Νίκο Καρούζο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Trailer, φωτογραφίες

Με συνολικό μήκος περίπου 1700μ και υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου 400μ, περιλαμβάνει πάνω από 30 καταρράκτες συνολικά, μεταξύ των οποίων έναν 35 μέτρων, δύο των 25 μέτρων και δύο των 20 μέτρων

Η μικρή απόσταση από την Αθήνα, καθώς και η ύπαρξη μεγάλων χωριών στη γύρω περιοχή, όπως η Καρυά, επιτρέπουν εύκολες εκδρομές από τους λάτρεις του αθλήματος, τόσο από ορειβατικούς / σπηλαιολογικούς συλλόγους, όσο και από εταιρίες θεματικού τουρισμού. Κάθε σαββατοκύριακο διοργανώνονται δεκάδες εξορμήσεις από συλλόγους και εταιρίες θεματικού τουρισμού σε φαράγγια σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  Τις Aπόκριες ντύνομαι μαλάκας και βγαίνω

Καθότι τα φαράγγια βρίσκονται συνήθως στους μεγάλους ορεινούς όγκους, η συνήθης απόσταση από την Αθήνα είναι τουλάχιστον 2-3 ώρες, κάτι που αυτόματα καθιστά το φαράγγι του Ίναχου ως μια εξαιρετικά δελεαστική πρόταση για το χώρο. “

   
ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top