ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καινοτομίες Δήμων της Ελλάδας – Στην Αργολίδα όμως βλέπουμε μόνο φάτσες υποψηφίων

Έχεις πήξει στις φάτσες υποψηφίων συμβούλων και δημάρχων; Έχεις πάθει κατάθλιψη από την έλλειψη προγράμματος και τις αρλούμπες όλων;

Για να πάθεις μεγαλύτερη κατάθλιψη, ανιχνεύσαμε μερικές από τις καινοτομίες που υπάρχουν σε διάφορους Δήμους της Ελλάδας, καινοτομίες τεχνολογικές και όχι μόνο.

Αφού της δεις, συνέχισε να παρακολουθείς φάτσες υποψηφίων και προβληματίσου ποιον θα ψηφίσεις…

Η λίστα των καινοτομιών

Δήμος Θεσσαλονίκης: Εφάρμοσε ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης αιτημάτων για άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Μέσα σε 1,5 χρόνο λειτουργίας 10.000 χρήστες διατύπωσαν 17.000 αιτήματα, τα οποία απαντήθηκαν σε ποσοστό 85%.

Δήμος Μεσσήνης: Εφαρμόστηκε το πρόγραμμα «Διεθνές φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής. Στα 8 χρόνια λειτουργίας του, 8.000 μαθητές παρακολουθούν τις παραστάσεις κάθε χρόνο.

Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ.Θεοδώρων: Εφαρμόστηκε το σχέδιο Loutrakiplus, στη βάση του οποίου υλοποιήθηκαν εργαστήρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προσφέρθηκε πρόσβαση σε όλες τις καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες και προβλήθηκε το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Δήμος Άργους-Ορεστικού: Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος μέσω, τηλεπαρακολούθησης και τηλεμετρίας αντλιοστασίων και δεξαμενών ύδρευσης του Δήμου, χρήσης της βιομάζας ως κύριο καύσιμο σε όλες τις σχολικές μονάδες και τα δημοτικά κτίρια.

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα υλοποίησης ενεργειακών έργων ποικίλης ύλης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Δήμος Πεντέλης: Εφαρμόζεται πρόγραμμα για ανάπτυξη του εσωτερικού ελέγχου του Δήμου, ενώ έμφαση δίνεται και στο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δήμος Κέρκυρας: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε παραλίες του Δήμου. Ειδικότερα ο Δήμος προμηθεύτηκε 14 πλωτά αμφίβια αμαξίδια για τις παραλίες και τοποθέτησε 6 ειδικές ράμπες στη θάλασσα για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Δήμος Λεβαδέων: Υλοποιείται πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων μέσω του οποίου προσφέρονται σε πρόσφυγες εξοπλισμένα διαμερίσματα, χρηματική βοήθεια, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  To Δέντρο στη φύση, την τέχνη, την παράδοση και τη μυθολογία - Της Μαρίας Βασιλείου

Δήμος Ερέτριας: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, τηλεμετρίας και αυτοματισμού δικτύων ύδρευσης, με στόχο την ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων του Δήμου

Δήμος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα αντικατάστασης του δημοτικού δικτύου φωτισμού με έξυπνο δίκτυο τεχνολογία LED.

Δήμος ΚΩ: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα με έμφαση την αύξηση των εσόδων των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας

Δήμος Πλατανιάς: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα για την ανάδειξη και προβολή των εκκλησιαστικών θησαυρών, των συλλογών του μοναστηριού, και γενικότερα της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ν. Χανίων.

Δήμος Νέστου: Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εκμετάλλευσης γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού.

Και η κορυφή των καινοτομιών

Δήμος Τρικκαίων: Ως συντονιστής για άλλους 4 Δήμους, για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα διαβούλευσης και αξιοποίησης της τεχνολογίας, προς όφελος των πολιτών. Προωθεί, επομένως, τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν κυρίαρχα για την αμφίδρομη σχέση πολίτη και κέντρων λήψης αποφάσεων, ως προϋπόθεση για ενεργή συμμετοχή όλων στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα.

Το πρόγραμμα ονομάζεται e-politis, χρηματοδοτείται από την ΕΕ με κόστος περίπου 150.000 ευρώ και ο Δήμος Τρικκαίων είναι ο συντονιστής για τους δήμους: Λαρισαίων, Βόλου, Καρδίτσας και Κατερίνης.

Τι είναι;

Ο e-politis είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, δηλαδή μια ιστοσελίδα, που εμπεριέχει άλλες 5 σελίδες. Στόχος του «ηλεκτρονικού πολίτη» είναι η αμφίδρομη ενίσχυση της διαφάνειας και την μεγιστοποίηση της κοινωνικής συμμετοχής μεταξύ των πολιτών και του Δήμου. Κάτι που ήδη έχει γίνει στον Δήμο Τρικκαίων, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα είχε εφαρμόσει μέσω του e-trikala, το πρόγραμμα e-dialogos, αλλά σε διαφορετική μορφή. Πλέον, η νέα εφαρμογή ενσωματώνει τις τεχνολογικές εξελίξεις και δημιουργεί το ηλεκτρονικό περιβάλλον για να μπορέσει ο κάθε χρήστης διαδικτύου, ακόμη και ο «τεχνολογικά αναλφάβητος», να πει τη γνώμη του και, κυρίως, να καθορίσει εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας και η Μπάντα του Αμερικάνικου Κολλεγίου Burnsville High School στο Ναύπλιο

Αυτό θα συμβεί με τον εξής τρόπο:

Εισερχόμενος κάποιος στην ιστοσελίδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις εξής υπηρεσίες:

1. Υπηρεσίες Διαβούλευσης

 • Εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας – έρευνας

Αποτελούμενο από αναλυτικά ερωτηματολόγια ερωτήσεων επιλογής ή / και ελεύθερου κειμένου, οργανωμένων σε θεματικές ενότητες και διερευνούν τις απόψεις των πολιτών απέναντι σε πολιτικές και δράσεις των Δήμων.

 • Εφαρμογή δημόσιο διαλόγου

Τα Φόρουμ είναι ένα πολύ σημαντικό ηλεκτρονικό εργαλείο διαλόγου, καθώς αποτελούν έναν ανοιχτό χώρο διατύπωσης απόψεων. Είναι ταξινομημένα σε θεματικές κατηγορίες, κάτω από τις οποίες δημιουργούνται νέα θέματα συζήτησης.

2. Υπηρεσίες Δημοσκοπήσεων

 • Πρόκειται για ερωτήματα με εναλλακτικές αλληλοαποκλειόμενες απαντήσεις που τρέχουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματά τους είναι διαρκώς ανοιχτά σε όλους.
 • Η εφαρμογή βοηθά τη Δημοτική Αρχή είτε να εντοπίσει τα θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο (και έτσι να γίνει επιλογή θέματος προς διαβούλευση), είτε για να καταγράψει την άποψη τους πάνω σε πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ή έχει ήδη εφαρμόσει.

3. Υπηρεσίες e-Συμμετοχικού Προϋπολογισμού

 • Αποτελεί μια διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τους στόχους και την κατανομή των δημοσίων επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο.
 • Αφορά τις προτάσεις του, η οποία αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να καταρτιστεί μια πρόταση Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος διαχείρισης, που θα έχει ως βάση τα αιτήματα των πολιτών.
 • Δίνει στους κατοίκους να αποφασίζουν τις θεματικές προτεραιότητες των επενδύσεων και τα επιμέρους έργα που θα υλοποιηθούν σ’ ολόκληρη την πόλη, αλλά και το γεγονός ότι μέσω αυτής της συλλογικής διαδικασίας οι πολίτες διαμορφώνουν μία έννοια των «κοινών αγαθών» για την πόλη τους.
 • Είναι ένα εργαλείο που επιβάλλει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διοίκηση και τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών πόρων, ενώ επιπλέον συμβάλλει με προοδευτικό τρόπο στη δημιουργία μίας νέας μορφής συνυπευθυνότητας των πολιτών.
Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  Ντοκιμαντέρ για το Νίκο Καρούζο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Trailer, φωτογραφίες

Η διαδικασία της Διαβούλευσης είναι μια δημοκρατική και δομημένη διαδικασία διαλόγου στην οποία η κάθε φάση έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ενώ ο πολίτης έχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Με απλά λόγια…

Σε πρώτη φάση ο Δήμος θα θέσει κάποια θέματα που θεωρεί σημαντικά για να συζητηθούν και αυτά θα τεθούν σε ψηφοφορία ώστε οι πολίτες να διαλέξουν εκείνα που θεωρούν πιο σημαντικά. Στη συνέχεια, αυτά που επιλέξανε οι πολίτες θα τεθούν σε «δημόσια διαβούλευση»:

 • πρώτα με ανοιχτή συζήτηση στο e-forum
 • μετέπειτα με ερωτηματολόγια που θα συμπληρώσουν οι πολίτες
 • τέλος, με τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου όπου θα μπορούν να παρέμβουν μέσω e-mail

4. Υπηρεσίες Κοινωνικής Δικτύωσης

 • Υποστηρίζει τη συμμετοχή των πολιτών σε ηλεκτρονικές κοινότητες οι οποίες δημιουργούνται για την βέλτιστη συμμετοχή και αξιολόγηση μιας διαβούλευσης ή για άλλα κοινά θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες.
 • Κάθε εγγεγραμμένος χρήστης δημιουργήσει το προσωπικό του προφίλ μέσα από μια αυτόνομη και πλήρως διαχειρίσιμη ιστοσελίδα, η οποία είναι όμοια με αυτή των δημοφιλών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook).
 • Παρέχει λειτουργία ανταλλαγής απόψεων, όπου οι χρήστες της θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες «Περιοχές Διαλόγου», στις οποίες θα γίνονται συζητήσεις πάνω σε διαφορετικά και διακριτά θεματικά πεδία.

5. Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης

 • Τηλεδιάσκεψη Μεταξύ των Τοπικών Συμβουλίων με Δυνατότητα Αμφίδρομης Επικοινωνίας
 • Real Time Video & Mobile Streaming του Δημοτικού Συμβουλίου στους Χρήστες – Πολίτες όπου διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός.
   
ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top