ΠΡΟΑΥΛΙΟ

Μια γιορτή οικολογίας, εθελοντισμού, λαογραφίας και γαστρονομίας στο Τολό

Μια γιορτή οικολογίας, εθελοντισμού, λαογραφίας και γαστρονομίας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου

Ενώνουν τις δυνάμεις τους, υπό την αιγίδα του Δ. Ναυπλίου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού, η Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού, το Πανεπιστήμιο RUDGERS απο το N.Jersey των Η.Π.Α. αλλά και πληθώρα χορηγών που δήλωσαν πρόθεση να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτού του πραγματικά σπουδαίου έργου, που θα προσφέρει -αν εκμεταλλευτούμε σωστά- όχι μόνο ένα καλλωπιστικό στοιχείο για το Tol;o αλλά και ένα μέσο διαφήμισης, αφού θα μπορεί να αποτελέσει χώρος αναφοράς για το Τολό, για εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που αφορούν τη μεσογειακή χλωρίδα παρουσιάζοντας συνάμα τον τρόπο που έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της μεσογειακής διατροφής.

Το σχέδιο διαμορφώθηκε βάση της αναγκαιότητας πολλαπλής χρήσης του πάρκου ως χώρος πρασίνου αλλά και ως χώρος εκδηλώσεων για τις ανάγκες τις χωριού, λόγω έλλειψης άλλου διαθέσιμου δημοσίου χώρου.

Για την υλοποίηση του έργου, θα προηγηθεί εργασία τοποθέτησης καινούργιου υπόγειου συστήματος ποτίσματος και μετέπειτα θα προετοιμαστεί ο χώρος για να φυτευτεί την ημέρα της εκδήλωσης από τους ξένους φοιτητές του πανεπιστημίου και όποιον άλλο το επιθυμεί να συνδράμει.

Ο κήπος θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ντόπιων βοτάνων (θυμάρι , λεμονοθύμαρο, δεντρολίβανο , ρίγανη , θρούμπι , φασκόμηλο , δάφνη , λοϋίζα , λεβάντα), λουλουδιών που υπήρχαν πάντα στις αυλές των Τολιανών (γαρύφαλλα , γεράνια , γκαζάνιες , μαργαρίτες , σκυλάκια , γιασεμιά, αρμπαρόριζα , τριαντάφυλλα ) και έχουν αποδείξει στο πέρασμα του χρόνου την αντοχή τους στο μικροκλίμα και το νερό μας. Επιπλέον ευωδιά θα προσθέσουν τα μυρωδικά (δυόσμος και βασιλικός).

Το σκηνικό θα ολοκληρώσουν τα δέντρα που θα φυτευτούν, όπως η πορτοκαλιά, η λεμονιά, η μανταρινιά, η μουριά, η ροδιά και τέλος, υπερέχοντας όλων και ειδικά λόγω καταγωγής του ντόπιου πληθυσμού η ιερή ΕΛΙΑ.

Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του έργου είναι η διάθεση του Σ.Ε.Τ. και του Π.Σ.Τ. (και οποίου αλλού φορέα ή ιδιώτη επιθυμεί) να χρηματοδοτήσουν τη συντήρηση του έργου, με τη συνεισφορά ενός κηπουρού που θα περιποιείται το πάρκο για τα δύο πρώτα πολύ σημαντικά χρόνια μετέπειτα της δημιουργίας του.

Τέλος θα ζητήσουμε από μια ομάδα πέντε Τολιανών εφήβων να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας μια ιδέα – πρόταση, δημιουργίας αρχειοθήκης ιστοριών των ανθρώπων του χωριού ανεξαρτήτως ηλικίας. Μια συνέντευξη κάθε 2 εβδομάδες. Όλες οι συνεντεύξεις θα δημοσιοποιηθούν σε ένα κανάλι στο YouTube και μετά από ένα χρόνο θα δημιουργήσουμε μια ταινία μικρού μήκους με κομμάτια των ιστοριών που ευελπιστούμε να παρουσιαστεί σε μια εκδήλωση με γενικό τίτλο : “Ιστορίες από το παγκάκι”.

Επίσης θα ζητήσουμε από τα παρακείμενα σχολεία (δημοτικό και νηπιαγωγείο) να εντάξουν στο πρόγραμμα τους δράσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με θέμα το μεσογειακό κήπο και τη διατροφή έτσι ώστε να εμπνευστούν και να αγαπήσουν τα παιδιά μας το νέο μας μοσχομυριστό πάρκο.

Όποιος θέλει να συνεισφέρει οικονομικά σε αυτό το έργο μπορεί να επικοινωνήσει με τους παρακάτω:

Αναστάσης Κουγιάς 6972302750
Μάνια Δεδέα 6972540158
Αλέξανδρος Μιχαήλ 6934737831
Μαρίκα Κατσιμίχα 6944888736

 

*Μη ξεχνάς να βοηθάς το Παλαμπούρτζι

Το Παλαμπούρτζι, γράμματα από τη φυλακή, είναι ένα πλήρως εξαρτημένο μέσο ενημέρωσης. Εξαρτάται απόλυτα από τις βουλές και τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο του συντάκτη του καθώς και από τις αντιφατικές εγκεφαλικές του παρορμήσεις, ενίοτε αμφιλεγόμενες. Αν και εξαρτημένο, ο συντάκτης του επιτρέπει την αναπαραγωγή οποιουδήποτε υλικού χωρίς να κλειδώνει το περιεχόμενό του, να ζητάει να δώσει έγγραφη άδεια ή να πάρει ανταλλάγματα καθότι θεωρεί πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε όλους και όλες.

Μη ξεχνάς λοιπόν να βοηθάς το Παλαμπούρτζι με όποιον τρόπο μπορείς.

  • Μπορείς να το βοηθήσεις στέλνοντας ειδήσεις, φωτογραφίες, σχόλια, απόψεις σου καθώς και προβλήματά σου, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο palabourtzi@gmail.com.
  • Μπορείς να το βοηθήσεις διαφημίζοντας σε προσιτές τιμές την επιχείρηση ή τη δραστηριότητά σου είτε με την τοποθέτηση banner ή ενός ρεπορτάζ-αφιερώματος της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς σου. 
  • Τέλος, μπορείς να του στείλεις κανά φραγκάκι στο λογαριασμό δωρεών (donations) που έχει φτιάξει, πατώντας ΕΔΩ.

Στήριξε την εξαρτημένη δημοσιογραφία!

 

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top