ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ

Οι φοιτητές του Τ.Θ.Σ. φυτεύουν λουλούδια και βάφουν τους τοίχους του Πανεπιστημίου

Γράφει η Άλκηστις Κοντογιάννη

Πριν δέκα χρόνια εκλέχτηκα ως Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και ήρθα από τον «Ωραίο» Βόλο με αρκετή αγωνία για τη μετάβαση αυτή. Όλοι ζήλευαν το οδοιπορικό ζωής μου, καθώς η πόλη του Ναυπλίου ήτανε πανέμορφη. Βρήκα ένα πανεπιστήμιο σε αταξία, με φοιτητές που είχαν αυτό-ονομαστεί «αναρχικοί καλλιτέχνες». Καθώς μου ζήτησαν από τη Διοικούσα Επιτροπή να αναλάβω την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Τμήμα, ερχόμουν, πριν ακόμα αναλάβω και έκανα συζητήσεις με τους φοιτητές. «Μια κυρία με ένα σκύλο έρχεται και μας κάνει ψυχανάλυση». Το Τμήμα δεν ήταν αυτόνομο, είχε όμως την ευτυχία να έρχονται πάρα πολλοί καθηγητές, σκηνοθέτες και ηθοποιοί να διδάσκουν. Οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τους φοιτητές, γιατί συνήθιζαν να κάνουν φασαρία στην πόλη τους, κοιμόντουσαν στα παγκάκια και γενικά τους θεωρούσαν μόλυνση στον όμορφο αυτόν τόπο και διατάραξη της αξιοπρεπούς ζωής. Για αυτό και οι φήμες, που ανταποκρίνονταν σε επιθυμίες, ότι το Τμήμα φεύγει από το Ναύπλιο, οργίαζαν χρόνια. Μέχρι που τα πράγματα άλλαξαν.

Το Τμήμα όχι μόνο δεν έφυγε αλλά με τον καιρό έγινε ένα κέντρο πρωτότυπης δημιουργικής, θεωρητικής, καλλιτεχνικής φοιτητικής παιδείας και ένα κέντρο πολιτισμού για ολόκληρη την Αργολίδα. Οι κάτοικοι είχαν το δικαίωμα να γίνονται «ακροατές» και να παρακολουθούν όποιο μάθημα ήθελαν. Επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις γινόντουσαν η μια μετά την άλλη. Ο κόσμος αγάπησε το Τμήμα και οι αρχές το βοήθησαν να δυναμώσει. Το 2014 απέκτησε και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, «Δραματική και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια Βίου Μάθηση» που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία για πέμπτη χρονιά με φοιτητές από όλη την Ελλάδα και λίγους από το εξωτερικό. Φέτος λειτούργησε και δεύτερο μεταπτυχιακό που ρίχνει το βάρος του στο Θέατρο και όχι στην Εκπαίδευση. Και το τρομερό νέο, μόλις εγκρίθηκε και από φέτος το Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει ένα νέο πανεπιστημιακό Τμήμα στο Ναύπλιο, Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, σε άμεση συνεργασία με το ήδη υπάρχον. Συνολικά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δυναμώνει κατά επτά Τμήματα και αυτό είναι αξιοθαύμαστο για την εν δυνάμει εξέλιξη της Πελοποννήσου. Φέτος στο μηχανογραφικό οι υποψήφιοι φοιτητές θα βρουν 22 Τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι βέβαιο ότι το Ναύπλιο είναι ο ιδανικός τόπος για ένα Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Γιατί; Λόγω της εγγύτητάς του με το Θέατρο της Επιδαύρου και με το Λύκειο της Επιδαύρου με το οποίο συνεργάζεται το πανεπιστήμιο, αλλά και με την ιστορική του εξέλιξη, την πολεοδομία και ωραιότητά του που σίγουρα κάθε γωνιά του αποτελεί ένα σκηνογραφικό τοπίο. Οι φοιτητές διασχίζουν τον ιστό της πόλης καθημερινά και παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσα σε ένα μοναδικό αισθητικό πλαίσιο, βρίσκονται εύκολα, επικοινωνούν μεταξύ τους και μπορεί να επικεντρώνονται στην εκπαίδευσή τους. Έχει φανεί πλέον πόσο ο τόπος αυτός βοηθάει τους φοιτητές να νιώθουν ότι βρίσκονται στο νέο τους σπίτι.

Χτες και σήμερα στα Κτήρια του Πανεπιστημίου στο Ναύπλιο γίνανε αξιοσημείωτες πράξεις. Φοιτητές που αποτελούν το νέο διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μέτσο και εθελοντές φοιτητές αποφάσισαν να αναβαθμίσουν το χώρο τους. Ενδιαφέρονται όχι μόνο για την καθαριότητα του πανεπιστημίου και έχει τύχει πολλές φορές στο παρελθόν να έχουν καθαρίσει το χώρο, αλλά και για την αισθητική, που δεν φροντίζει κανείς. Ζήτησαν μπογιές από το πανεπιστήμιο, πήραν βούρτσες και έβαψαν με τα χεράκια τους την πρόσοψη με άσπρο χρώμα, ενώ έναν πεζούλι το έβαψαν πράσινο ανοιχτό, έβαψαν και αίθουσες. Το κόστος για τις μπογίες καλύφθηκε με προσφορά των καθηγητών της σχολής.

 

Ζήτησαν από το Δήμαρχο λουλούδια και φύτεψαν σε έναν ειδικό χώρο απέξω κατά μήκος του κτηρίου φυτά με λουλούδια από το φυτώριο Garden Art στο Ναύπλιο. Υπάρχουν πλέον φούξια βουκαμβίλιες και κίτρινες μαργαρίτες και άλλα φυτά. Τους θαύμαζα που συζήταγαν με τόσο ενδιαφέρον για το πώς θα ταιριάξουν τα λουλούδια, για το πώς θα περιποιηθούν τις αίθουσες, για το πώς θα βάλουν μέσα στο χώρο λουλούδια και γλαστράκια. Και δεν σταματάνε εδώ. Τώρα σε λίγο θα δείτε πώς στήνουν παραστάσεις, μπορείτε σύντομα, στο τέλος αυτού του μήνα να απολαύσετε το «Φεστιβαλάκι», θεατρικές παραγωγές των φοιτητών με διδάσκουσα την Άννα Τσίχλη, θα δείτε πως δουλεύουν για το θέατρο, πόσο πάθος έχουν για αυτή τη δουλειά που ελπίζουμε να κάνουν στο μέλλον.

Όταν βλέπεις αυτούς τους φοιτητές, θαυμάζεις τους νέους. Βλέπεις ότι έχουν μεράκι, αγάπη για τη ζωή, εργατικότητα, συνέπεια, δοτικότητα, αποφασιστικότητα, αναλαμβάνουν ευθύνες, συντονίζονται. Τι υπέροχοι νέοι !!!! Αυτοί οι νέοι είναι οι φοιτητές μας.

Άλκηστις Κοντογιάννη
Ομότιμη Καθηγήτρια ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top