ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Κυριάκος Σάμιος γράφει για τα μαθήματα θεάτρου στις Φυλακές Τίρυνθας

Όχι αυτή η Τρίτη δεν είναι όπως οι άλλες.

Μπορεί ο ήλιος να έχει περάσει τον μισό θόλο τ ουρανού, και οι ακτίνες του να σπέρνουν την θέρμη τους.

Μπορεί τ αυτοκίνητα να διασχίζουν την άσφαλτο με ιλιγγιώδη ταχύτητα ροκανίζοντας χρόνο και απόσταση που ενώνει το Ναύπλιο με το ΄Αργος.

Μπορεί τα βλέμματα των ανθρώπων να προσπερνούν φευγαλέα το σημείο όπου δεσπόζει η μεγάλη βραδυφλεγής σε κίνηση συρόμενη πόρτα η αλλιώς αποκαλούμενη πύλη εισόδου .. !

Μπορεί η πινακίδα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΙΡΥΝΘΑΣ να προσελκύει την αδιάφορη και συνήθως ανορθόγραφη ανάγνωση των περαστικών.

Μπορεί να συμβαίνουν σε ανάλογη διαβάθμιση όλα αυτά, αλλά αυτή η Τρίτη έχει κάτι το διαφορετικό.

Είναι αλήθεια πως στην φυλακή και το λίγο ακόμη και το απειροελάχιστο έχει βαρύνουσα σημασία. Θα έλεγα βαρύνουσα διάρκεια. Τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά, η ώρα, γενικά ο χρόνος έχει αλλιώτικο μέτρο ανάγνωσης.

¨Όχι αυτή η Τρίτη (28 Μαΐου) δεν είναι όπως τις άλλες. Το πέρασμα μου στο αρχιφυλακείο, ο απαραίτητος έλεγχος, και το βλέμμα μου πέφτει στο πίσω μέρος της τζαμαρίας. Η άκρη των ματιών μου συλλαμβάνει ταχτοποιημένα αντικείμενα του φροντιστηρίου της παράστασης μας. Πορτρέτα με ανάλογα στηρίγματα, τραπεζάκι με κόκκινο τραπεζομάντιλο. Λάμψη ικανοποίησης τυλίγει το πρόσωπο μου. ¨Όπως και ότι είχα ζητήσει, προφορικώς και γραπτώς ..

Εύγε στην Δ/ντρια κ. Ευαγγελία Κατερίνη και στην κοινωνική λειτουργό κ. Εφη Γεραμάνη για την φροντίδα .. Ανακουφισμένος προχωρώ μαζί με τον Ανδρέα και την Μαρία προς τα ενδότερα. Σαν προέκταση της ανακούφισης μου έρχεται να προστεθεί η εικόνα του Κ.Κ. Πίσω από την βαριά σιδερένια πόρτα που οδηγεί στο προαύλιο εσωτερικό χώρο των φυλακών, ζωντανός πίνακας.

Αμίλητος. Μ ένα πλατύ χαμόγελο βουτηγμένος στην κουστουμιά του με την γραβάτα του ν ανεμίζει ανάλογα στις διαθέσεις του αγέρα. ¨Όρθιος ασάλευτος κρατώντας στα χέρια του τα χαρτιά του ρόλου του. Ο Κ.Κ. στέκει περιμένοντας, και όπως τον βλέπω θαρρείς πως καθρεφτιζόταν εκεί στην γωνία όπου πορτρέτα, τραπεζάκι και λοιπά αντικείμενα, προάγγελοι του τι θ ακολουθήσει σε λίγο επί σκηνής.

Πως να χωρέσει το πολύ στο … <<..σε λίγο .. >> Όμως στην φυλακή ακόμη και το λίγο έχει βαρύνουσα διάρκεια.

¨Όχι αυτή η Τρίτη στην αίθουσα των εκδηλώσεων το από – γιομα αποκτά διαφορετικό χρώμα.

Ανασύνταξη των πάγκων, διαρρύθμιση του χώρου, τοποθέτηση αντικειμένων στη σκηνή, δοκιμή της μουσικής. Μυρωδιά θεάτρου μαγνητίζει την αμηχανία, την περιέργεια των κρατούμενων.

Διακόπτουν προσωρινά τον προαυλισμό τους, πλησιάζουν τα μεγάλα παράθυρα και ανασηκώνοντας το σώμα τους, πατώντας στις μύτες των ποδιών τους παρατηρούν τις προετοιμασίες στην σκηνή. Σε λίγο καταφθάνουν και οι λιγοστοί φίλοι μας. Η παρουσία της έξω κοινωνίας τροφοδοτεί μ ενέργεια σπάει το γκρίζο σύννεφο και δίνει χώρο στην ηλιαχτίδα. Αυτό ήταν! Λίγο αλλά ταυτόχρονα άφθονο! Καινούργια πρόσωπα .. καινούργιος αγέρας .. !

Σε δευτερόλεπτα η αίθουσα κατακλύζεται από αναρριχώμενο ψίθυρο ! Έως ότου ο Κ. Κ. ο ηθοποιός μας από έγκλειστος της φυλακής μεταμορφωθεί σ έγκλειστος της τέχνης .. ! Η παράσταση αρχίζει … !
Την ίδια στιγμή έξω τ αυτοκίνητα διασχίζουν την άσφαλτο με ιλιγγιώδη ταχύτητα , και οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσπερνούν φευγαλέα την πινακίδα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΙΡΥΝΘΑΣ ….
¨Όχι ! Αυτή η Τρίτη δεν ήταν σαν τις άλλες … !

κυρ … σαμ ..

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τεχνική στήριξη: Ανδρέας Μανούχος — Μαρία Μπακάλη (ηχογραφήσεις) … θερμά σας ευχαριστούμε …

Υπό μορφή θεατρικού αναλογίου, στον ρόλο του Δημάρχου ο Κ.Κ. Πολύτιμη συμβολή και συμμετοχή στο εικαστικό μέρος (ζωγραφική – σκίτσο) του καλλιτέχνη Γ. Μπ.

Στην ομάδα συμμετείχαν κατά καιρούς : Κ.Κ. — Γ.Μ.– Θ.Κ.–Γ.Π. — Π.Μ.– Α.Δ.– Κ.Δ. — Κ.Δ.Μ.– Π.Δ. …

Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας. Όπως επίσης ευχαριστώ και συγχαίρω θερμά την Δ/ντρια των φυλακών κ. Ευαγγελία Κατερίνη, την Κοινωνική λειτουργό κ. Έφη Γεραμάνη για την γόνιμη συνεργασία μας.

Ευχαριστώ θερμά την κ. ¨Άλκηστις Κοντογιάννη συντονίστρια των προγραμμάτων στις φυλακές … !

κυρ… σαμ …

 

*Μη ξεχνάς να βοηθάς το Παλαμπούρτζι

Το Παλαμπούρτζι, γράμματα από τη φυλακή, είναι ένα πλήρως εξαρτημένο μέσο ενημέρωσης. Εξαρτάται απόλυτα από τις βουλές και τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο του συντάκτη του καθώς και από τις αντιφατικές εγκεφαλικές του παρορμήσεις, ενίοτε αμφιλεγόμενες. Αν και εξαρτημένο, ο συντάκτης του επιτρέπει την αναπαραγωγή οποιουδήποτε υλικού χωρίς να κλειδώνει το περιεχόμενό του, να ζητάει να δώσει έγγραφη άδεια ή να πάρει ανταλλάγματα καθότι θεωρεί πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε όλους και όλες.

Μη ξεχνάς λοιπόν να βοηθάς το Παλαμπούρτζι με όποιον τρόπο μπορείς.

  • Μπορείς να το βοηθήσεις στέλνοντας ειδήσεις, φωτογραφίες, σχόλια, απόψεις σου καθώς και προβλήματά σου, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο palabourtzi@gmail.com.
  • Μπορείς να το βοηθήσεις διαφημίζοντας σε προσιτές τιμές την επιχείρηση ή τη δραστηριότητά σου είτε με την τοποθέτηση banner ή ενός ρεπορτάζ-αφιερώματος της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς σου. 
  • Τέλος, μπορείς να του στείλεις κανά φραγκάκι στο λογαριασμό δωρεών (donations) που έχει φτιάξει, πατώντας ΕΔΩ.

Στήριξε την εξαρτημένη δημοσιογραφία!

 

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top