ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο φτωχούλης του Θεού – Ένας αποχαιρετισμός στον Σωκράτη Κωνσταντίνου

Σε κάθε πόλη, σε κάθε τόπο, υπάρχουν άνθρωποι αθόρυβοι

Κυκλοφορούν ανάμεσα στο πλήθος ήσυχα και διακριτικά.  Φαίνονται ιδιότροποι, απόμακροι αλλά ταυτόχρονα ευγενικοί. Μάλλον ακίνδυνοι.

Ο Σωκράτης, που σήμερα βρέθηκε νεκρός μέσα στην κάμαρά του, στην Πρόνοια Ναυπλίου, ήταν ένας από αυτούς τους μακρινούς ανθρώπους.

Ο Σωκράτης ο Ελάχιστος, όπως ανέφερε στο αποχαιρετιστήριο κείμενό του ο πάτερ Διονύσης Ταμπάκης.

Είναι ο «ελάχιστος», ο πιο τιποτένιος, ο πιο καταφρονεμένος σε τούτον τον κόσμο.

Μέσα στους δικούς του περιπατητικούς ρυθμούς, αργόσυρτους και σκεπτικούς, μέσα σε σκέψεις δικές του και μόνο, ο μαστρο-Σωκράτης έμοιαζε με ένα μικρό ενοχικό παιδί με σκυμμένο κεφάλι που περιπλανιόταν σε κόσμο αλλόκοτο.

Ένα νεύμα ήταν αρκετό για να χαιρετηθείς μαζί του. Ένα νεύμα για να σιγουρευτείς πως υπάρχεις. Ένα νεύμα που μόλις στρεφόταν πάνω σου, αργά και ντροπαλά, ήταν αρκετό για να καταλάβεις όλα τα λάθος άγχη της ζωής. Γιατί ο Σωκράτης χωρίς να το ξέρει ήταν ένα πρότυπο, ένας δείκτης, μιας άλλης ζωής. Ένα σακαταμένο μηχανάκι, ένα τρίκυκλο και μια κάμαρα ήταν πάντοτε αρκετά γι΄αυτόν.

Ο Σωκρατάκος, ο Μαγκουρίνος για τους πολλούς, δεν ήταν τελικά τρελός. Είχε απλά την τύχη να γεννηθεί, να ζήσει και να πεθάνει αθώος.

Και χαιρόμαστε πολύ που τίμησε με την παρουσία του όλους εμάς τους ενόχους.  Είναι σίγουρο πια, τώρα που δεν θα περπατάει δίπλα μας, πως θα καταφέρουμε κάποτε να κλέψουμε κάτι ελάχιστο από την αθωότητά του.

Το έχουμε μεγάλη ανάγκη.

Καλό του ταξίδι.

Ο ανιψιός του Mario Vagman

 

*Μη ξεχνάς να βοηθάς το Παλαμπούρτζι

Το Παλαμπούρτζι, γράμματα από τη φυλακή, είναι ένα πλήρως εξαρτημένο μέσο ενημέρωσης. Εξαρτάται απόλυτα από τις βουλές και τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο του συντάκτη του καθώς και από τις αντιφατικές εγκεφαλικές του παρορμήσεις, ενίοτε αμφιλεγόμενες. Αν και εξαρτημένο, ο συντάκτης του επιτρέπει την αναπαραγωγή οποιουδήποτε υλικού χωρίς να κλειδώνει το περιεχόμενό του, να ζητάει να δώσει έγγραφη άδεια ή να πάρει ανταλλάγματα καθότι θεωρεί πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε όλους και όλες.

Μη ξεχνάς λοιπόν να βοηθάς το Παλαμπούρτζι με όποιον τρόπο μπορείς.

  • Μπορείς να το βοηθήσεις στέλνοντας ειδήσεις, φωτογραφίες, σχόλια, απόψεις σου καθώς και προβλήματά σου, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο palabourtzi@gmail.com.
  • Μπορείς να το βοηθήσεις διαφημίζοντας σε προσιτές τιμές την επιχείρηση ή τη δραστηριότητά σου είτε με την τοποθέτηση banner ή ενός ρεπορτάζ-αφιερώματος της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς σου. 
  • Τέλος, μπορείς να του στείλεις κανά φραγκάκι στο λογαριασμό δωρεών (donations) που έχει φτιάξει, πατώντας ΕΔΩ.

Στήριξε την εξαρτημένη δημοσιογραφία!

 

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top