ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Αργολίδα πεθαίνει – Σοκαριστικά στοιχεία μείωσης πληθυσμού και νέων

Μέσα σε πέντε χρόνια και το πρώτο εξάμηνο του 2019 η Αργολίδα κατέγραψε ένα σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αφού από το 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 οι θάνατοι έφθασαν τους 7746 και οι γεννήσεις μόλις τις 1897 συνολικά

Μοιραία λοιπόν έχουμε μείωση του πληθυσμού κατά 5849 άτομα και όλα δείχνουν ότι οι στατιστικές προβλέψεις για μία Ελλάδα μικρή τα επόμενα χρόνια εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα επαληθευτούν με τις όποιες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα

Ένα από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν είναι ότι οι θάνατοι αυξάνουν σημαντικά αμέσως μετά το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία ενώ το 2013 έχουμε 756 θανάτους την αμέσως επόμενη χρονιά ο αριθμός εκτοξεύεται στους 1248 χωρίς από τότε μέχρι σήμερα να πέσει στα επίπεδα του 2013. Αντίθετα την περασμένη χρονιά έχουμε ρεκόρ και ο αριθμός των θανάτων φθάνει τους 1324!!!

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των γεννήσεων αφού με βάση το 2013 που είχαμε 244 γεννήσεις δεν έχουμε κάποιες μεταβολές μέχρι τώρα εκτός από το 2014 όταν καταγράφηκαν 373 γεννήσεις. Την περασμένη χρονιά όμως οι γεννήσεις ήταν 100 λιγότερες αφού καταγράφηκαν μόλις 274.  Σε ότι αφορά τους γάμους ο αριθμός του κινείται λίγο πιο πάνω από τους 500 ετησίως.

Οι γάμοι αυτοί όμως δεν συνδυάζονται με την γέννηση ενός παιδιού όπως γινόταν τις παλαιότερες δεκαετίες.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι γάμοι καταγράφονται στον Δήμο Ναυπλίου και μάλιστα με αρκετά μεγαλύτερη διαφορά από τους αντίστοιχους του Δήμου Αργους Μυκηνών. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από την δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων είναι η κάθετη πτώση στα διαζύγια το 2018 όταν καταγράφονται μολις 23 διαζύγια ενώ όλες τις άλλες χρονιές ο αριθμός των διαζυγίων αγγίζει τα 150 ετησίως σε όλο το Νομό. Νέα μόδα φαίνεται να είναι τα σύμφωνα συμβίωσης που ενώ το 2013 καταγράφεται μόλις ένα το 2018 έφθασαν τα 31 Γεγονός είναι ότι η Αργολίδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα του δημογραφικού προβλήματος και αν οι Κυβερνήσεις δεν ασχοληθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τότε οι επόμενες γενιές θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα.

Ακολουθούν οι πίνακες των στατιστικών στοιχείων από το 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2019

 

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top