ΙΑΤΡΕΙΟ

«Μπάχαλο» με τα αντιγριπικά εμβόλια

Σύγχυση έχει προκληθεί στους πολίτες από τη φημολογία περί της ύπαρξης ή όχι των εμβολίων κατά της γρίπης. Πολλά φαρμακεία φαίνεται ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν αντιγριπικά εμβόλια από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ κάποια άλλα διαθέτουν κανονικά τις απαραίτητες ποσότητες

Η αναστάτωση που υπάρχει στην αγορά, εντάθηκε από τις αντικρουόμενες δηλώσεις των φαρμακευτικών συλλόγων, ενώ από την άλλη υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ δηλώνουν πως στην ελληνική αγορά υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Κόντρα στους φαρμακοποιούς

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), το κορυφαίο όργανο του κλάδου, κατήγγειλε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, ενώ από την άλλη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αττικής (ΦΣΑ) διαψεύδει δηλώνοντας ότι υπάρχουν κανονικά.

Συγκεκριμένα ο ΠΦΣ με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ τόνιζε ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων Vaxigrip εν μέσω της εμβολιαστικής περιόδου. Όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην επιστολή του, η εταιρεία Vianex, η οποία είναι υπεύθυνη για την διάθεση του εμβολίου Vaxigrip και είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες προπαραγγελίες για τη φετινή χρονιά, ενημέρωσε τον κλάδο πως το 75% των ποσοτήτων της πρόκειται να διανεμηθεί στις φαρμακαποθήκες στα τέλη Οκτωβρίου.

Τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ήρθε να διαψεύσει λίγο αργότερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αττικής (ΦΣΑ) σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά.

Όπως σημειώνει ο ΦΣΑ μέσω του Προέδρου του Κ.Λουράντου: «Επειδή ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία που  αποτελεί πρόληψη από τον ιό της γρίπης και ο ευπαθής πληθυσμός πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστεί,  σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτουμε  από τα φαρμακεία της Αττικής και με την ανακοίνωση του ΕΟΦ δεν υφίσταται στην Ελληνική αγορά έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων.
Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αναστάτωση ή ανησυχία στους Έλληνες πολίτες για την επάρκεια εμβολίων για τον εμβολιασμό τους».

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ

Από την άλλη το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και εξηγούν πως όσα φαρμακεία δεν μπορούν να βρουν συγκεκριμένων εταιρειών, μπορούν απλά να τα αντικαταστήσουν από άλλες φαρμακευτικές.

Ειδικότερα ο Οργανισμός σημειώνει ότι η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 1.500.000 δόσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1.100.000 δόσεις, όπως είχε προβλεφθεί για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.

Στο μεταξύ όμως με τις αντικρουόμενες αυτές δηλώσεις και τοποθετήσεις έχει δημιουργηθεί σύγχυση στην αγορά και οι πολίτες τηλεφωνούν εναγωνίως σε φαρμακεία και γιατρούς προκειμένου να ενημερωθούν εάν μπορούν ή όχι να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Να σημειωθεί ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους, τους χρονίως πάσχοντες, τις έγκυες και τα παιδιά.

 

*Μη ξεχνάς να βοηθάς το Παλαμπούρτζι

Το Παλαμπούρτζι, γράμματα από τη φυλακή, είναι ένα πλήρως εξαρτημένο μέσο ενημέρωσης. Εξαρτάται απόλυτα από τις βουλές και τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο του συντάκτη του καθώς και από τις αντιφατικές εγκεφαλικές του παρορμήσεις, ενίοτε αμφιλεγόμενες. Αν και εξαρτημένο, ο συντάκτης του επιτρέπει την αναπαραγωγή οποιουδήποτε υλικού χωρίς να κλειδώνει το περιεχόμενό του, να ζητάει να δώσει έγγραφη άδεια ή να πάρει ανταλλάγματα καθότι θεωρεί πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε όλους και όλες.

Μη ξεχνάς λοιπόν να βοηθάς το Παλαμπούρτζι με όποιον τρόπο μπορείς.

  • Μπορείς να το βοηθήσεις στέλνοντας ειδήσεις, φωτογραφίες, σχόλια, απόψεις σου καθώς και προβλήματά σου, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο palabourtzi@gmail.com.
  • Μπορείς να το βοηθήσεις διαφημίζοντας σε προσιτές τιμές την επιχείρηση ή τη δραστηριότητά σου είτε με την τοποθέτηση banner ή ενός ρεπορτάζ-αφιερώματος της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς σου. 
  • Τέλος, μπορείς να του στείλεις κανά φραγκάκι στο λογαριασμό δωρεών (donations) που έχει φτιάξει, πατώντας ΕΔΩ.

Στήριξε την εξαρτημένη δημοσιογραφία!

 

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top