ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ

Πόσο παλιά είναι τελικά η Βίβλος;

Κομβικά κεφάλαια της Παλαιάς Διαθήκης μπορεί να έχουν γραφτεί πολύ νωρίτερα από ότι πίστευαν διάφοροι πανεπιστημιακοί μέχρι σήμερα, αποδεικνύει μια νέα γραφολογική ανάλυση που έγινε σε επιγραφές που έχουν βρεθεί σε κομμάτια αγγείων. Η επιστημονική διαμάχη για το πότε γράφτηκε ένα μέρος της Βίβλου είναι παλιά και οι νέες ανακαλύψεις έρχονται να προσθέσουν ενδιαφέροντα στοιχεία στο debate.

Οι επιγραφές βρέθηκαν από την ισραηλινή αρχαιολογική υπηρεσία στην απομακρυσμένη περιοχή του ‘Αραντ. Χρονολογούνται στο 600 π.Χ. και δεν είναι από την Βίβλο. Αποδεικνύουν όμως ότι η γνώση γραφής και ανάγνωσης ήταν διαδεδομένη στο βασίλειο της Ιούδα. Ο Ίσραλε Φινκελστάιν, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ εξηγεί γιατί ακριβώς πρόκειται:

«Ελέγξαμε τον αριθμό των γραφιάδων σε 16 επιγραφές του ‘Αραντ και ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν έξι γραφικοί χαρακτήρες. Γραφή και ανάγνωση στην ιεραρχική αλυσίδα του βασιλείου του Ιούδα γνώριζε μέχρι και ο αναπληρωτής οικονόμος του κάστρου. Η ουσία είναι ότι υπήρξε ένα είδος εκπαιδευτικού συστήματος στο βασίλειο και ότι οι εγγράμματοι ήταν περισσότεροι από ότι πιστεύαμε. Αυτό βέβαια θέτει σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τη συγγραφή των βιβλικών κειμένων».

Η νέα μελέτη που κυκλοφόρησε από από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών συνδυάζει την αρχαιολογία, την εβραϊκή ιστορία και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να αποκαταστήσει τα εβραϊκά γράμματα που λείπουν από τις επιγραφές. Μετά με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου ανέλυσε τα κείμενα για να βρει τους διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες.

«Στο πρότζεκτ μας ασχολούμαστε με πολύ παλιά και αρκετά κατεστραμμένα κείμενα. Εάν δείτε για παράδειγμα ένα από τα γράμματα, θα δυσκολευτείτε να το ξεχωρίσετε. Το πρώτο βήμα είναι να αποκαταστήσουμε το γράμμα και μετά ξεκινά το παιχνίδι ταυτοποίησης και ανάλυσης των διαφορετικών συγγραφέων» τόνισε ο Άρι Σάους, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Αυτό που προσπαθεί να αποδείξει η μελέτη είναι ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλοί εγγράμματοι, κάτι που θα οδηγήσει στην πιθανότητα, πολλά από τα κεφάλαια της Παλαιάς Διαθήκης να έχουν γραφτεί από τότε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, η πιο παλιά συλλογή βιβλικών κειμένων, που ξέρουμε σήμερα έχουν γραφτεί αρκετούς αιώνες αργότερα

 

*Μη ξεχνάς να βοηθάς το Παλαμπούρτζι

Το Παλαμπούρτζι, γράμματα από τη φυλακή, είναι ένα πλήρως εξαρτημένο μέσο ενημέρωσης. Εξαρτάται απόλυτα από τις βουλές και τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο του συντάκτη του καθώς και από τις αντιφατικές εγκεφαλικές του παρορμήσεις, ενίοτε αμφιλεγόμενες. Αν και εξαρτημένο, ο συντάκτης του επιτρέπει την αναπαραγωγή οποιουδήποτε υλικού χωρίς να κλειδώνει το περιεχόμενό του, να ζητάει να δώσει έγγραφη άδεια ή να πάρει ανταλλάγματα καθότι θεωρεί πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε όλους και όλες.

Μη ξεχνάς λοιπόν να βοηθάς το Παλαμπούρτζι με όποιον τρόπο μπορείς.

  • Μπορείς να το βοηθήσεις στέλνοντας ειδήσεις, φωτογραφίες, σχόλια, απόψεις σου καθώς και προβλήματά σου, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο palabourtzi@gmail.com.
  • Μπορείς να το βοηθήσεις διαφημίζοντας σε προσιτές τιμές την επιχείρηση ή τη δραστηριότητά σου είτε με την τοποθέτηση banner ή ενός ρεπορτάζ-αφιερώματος της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς σου. 
  • Τέλος, μπορείς να του στείλεις κανά φραγκάκι στο λογαριασμό δωρεών (donations) που έχει φτιάξει, πατώντας ΕΔΩ.

Στήριξε την εξαρτημένη δημοσιογραφία!

 

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top