ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Ύμνος του Γυμνασίου – Γράφει ο Τόλης Κοΐνης

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης για τα 85 χρόνια του καινούριου κτιρίου

Ποιος είπε ότι η πολιτική αντιπαράθεση στο Ναύπλιον δεν γινόταν και με κάποιο …τακτ

Όταν η Κυβέρνηση Βενιζέλου 1928-1932 απεφάσισε την ίδρυση νέου διδακτηρίου για το Πρώτον εν Ελλάδι Γυμνάσιον (εκεί που στεγάζεται τώρα το σχολείο μου, το 1ο Λύκειο), η άλλη παράταξη απάντησε συνθέτοντας έναν ύμνο. Στιχουργός ένας εκ των επιφανεστέρων πολιτικών της Δεξιάς, ο Πραξιτέλης Μουτζουρίδης (Πρόεδρος της Βουλής του 1946…).

Ποιος το μελοποίησε δεν γνωρίζω, αλλά το έπαιζε η μεγάλη μαθητική μπάντα (έχω δει φωτογραφίες της) που λειτουργούσε τότε (πριν φτιαχτεί η Δημοτική Φιλαρμονική από τον αείμνηστο Β.Χαραμή). Πρώτος και τελευταίος στίχος «από του Όθωνα το χέρι», για να δείξουμε ότι έχουμε Γυμνάσιο χάρη σε έναν Βασιλιά και όχι σε μια χρεωκοπημένη Δημοκρατία.

Βέβαια η αντίπαλη παράταξη διέδιδε ότι ο ίδιος ο Αρχηγός της (ο Ελευθέριος Βενιζέλος) είχε κάτσει στα θρανία του και ότι τάχα το είχε πει ο ίδιος όταν επισκέφθηκε την πόλη μας στις γιορτές της «εκατονταετηρίδος». Μάλλον πρόκειται για αστικό μύθο… Ναι μεν η οικογένεια Βενιζέλου στη διάρκεια μιας επανάστασης στην Κρήτη κατέφυγε στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά όλοι οι βιογράφοι του αναφέρουν πως πήγε στην Ερμούπολη και όχι στο Ναύπλιον.

Την Παρασκευή το βράδυ διοργανώνουμε (το 1ο Λύκειο) μια εκδήλωση για την συμπλήρωση των 85 χρόνων από το κτίσιμο του κτηρίου που στεγαζόμαστε. Όλοι σας είστε προσκεκλημένοι… (πλην άλλων θα μιλήσω και εγώ).

Παραθέτω τους στίχους του «Ύμνου του Γυμνασίου», του Πραξιτέλη Μουτζουρίδη

Από του Όθωνα το χέρι
Δίπλα του Παλαμηδιού
με της Λευτεριάς τ’ αγέρι
Γίνηκες ναός του νου.
Τα λιθάρια καπνισμένα
Από φλόγες και φωτιές
Κανονιών του εικοσιένα
Σούχουν χτίσει τις γωνιές
Στων γιγάντων μας τη γέννα
Μες τ’ Ανάπλι το τρανό
Στη σπορά του εικοσιένα
Πρώτο υψώθηκες σχολειό.
Στης αμορφωσιάς το ρεύμα
Στων Ηρώων τη γενιά
Γίνηκες Ναός στο Πνεύμα
Και Βωμός στη Λευτεριά.
Κι από μέσα σου βγαλμένο
Πνεύμα νεοελληνικό
Τρέχει τώρα μορφωμένο
Στης φυλής μας το σκοπό.
Από του Όθωνα το χέρι
Δίπλα του Παλαμηδιού
Με της Λευτεριάς τ’ αγέρι
Γίνηκες Ναός του Νου.

Τόλης Κοΐνης

 

*Μη ξεχνάς να βοηθάς το Παλαμπούρτζι

Το Παλαμπούρτζι, γράμματα από τη φυλακή, είναι ένα πλήρως εξαρτημένο μέσο ενημέρωσης. Εξαρτάται απόλυτα από τις βουλές και τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο του συντάκτη του καθώς και από τις αντιφατικές εγκεφαλικές του παρορμήσεις, ενίοτε αμφιλεγόμενες. Αν και εξαρτημένο, ο συντάκτης του επιτρέπει την αναπαραγωγή οποιουδήποτε υλικού χωρίς να κλειδώνει το περιεχόμενό του, να ζητάει να δώσει έγγραφη άδεια ή να πάρει ανταλλάγματα καθότι θεωρεί πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε όλους και όλες.

Μη ξεχνάς λοιπόν να βοηθάς το Παλαμπούρτζι με όποιον τρόπο μπορείς.

  • Μπορείς να το βοηθήσεις στέλνοντας ειδήσεις, φωτογραφίες, σχόλια, απόψεις σου καθώς και προβλήματά σου, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο palabourtzi@gmail.com.
  • Μπορείς να το βοηθήσεις διαφημίζοντας σε προσιτές τιμές την επιχείρηση ή τη δραστηριότητά σου είτε με την τοποθέτηση banner ή ενός ρεπορτάζ-αφιερώματος της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς σου. 
  • Τέλος, μπορείς να του στείλεις κανά φραγκάκι στο λογαριασμό δωρεών (donations) που έχει φτιάξει, πατώντας ΕΔΩ.

Στήριξε την εξαρτημένη δημοσιογραφία!

 

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top