ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ

Πανελλαδικές 2019-20: Εκτός Πανεπιστημίων θα μείνουν οι μισοί υποψήφιοι

Τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων αλλά και τη βάση εισαγωγής στα τμήματά τους

Το σχέδιο προβλέπει τους μισούς υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια ζητούν αυτήν τη δυνατότητα εδώ και πολλά χρόνια, καμία κυβέρνηση ωστόσο δεν την παραχώρησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τα πανεπιστήμια όριζαν φέτος τον αριθμό των εισακτέων, από τα 78.000 παιδιά που κέρδισαν μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα έμπαιναν τα μισά, ενώ σε κάποια ιδρύματα, κυρίως τα μεγάλα, ο αριθμός θα ήταν ακόμα μικρότερος! Για παράδειγμα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ζήτησε για φέτος 880 εισακτέους. Το υπουργείο Παιδείας τελικά του «έδωσε»1.687, σχεδόν τους διπλάσιους.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι «στις προθέσεις μας είναι τα πανεπιστήμια να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων και παράλληλα να ορίζουν τη βάση εισαγωγής. Θέλουμε το 10 να είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής και από εκεί και πέρα το κάθε ίδρυμα να μπορεί να ορίζει μια βάση εισαγωγής πάνω από την ελάχιστη. Οποια θέλει: 15, 16, 17, 13… Το θεωρούμε αδιανόητο ο Ελληνας φορολογούμενος να πληρώνει για ιδρύματα στα οποία κάποιος μπαίνει με βαθμό 3. Το λέμε ευθέως. Πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα στο οποίο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι πιο ελεύθερα και πιο αυτόνομα. Αυτός είναι ο στόχος. Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: δηλώνει το πανεπιστήμιο πως θα πάρει 500 φοιτητές και τελικά παίρνει 1.500. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η εκπαίδευση που παρέχει επί της ουσίας στους 1.500 είναι μειωμένη, διότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτόν τον πάρα πολύ μεγάλο όγκο. Τελικά, πλήττονται όλοι».

Αυτό που δε λέει όμως η Υπουργός είναι η αναγνώριση των Πτυχίων μέχρι και των κολεγίων της χώρας. Οπότε το επιχείρημα μερικών για σωστή απόφαση της Υπουργού με στόχο λιγότερους άνεργους πτυχιούχους και στροφή της εκπαίδευσης στην επαγγελματική εκπαίδευση, πέφτει στο κενό. Πρώτον η επαγγελματική εκπαίδευση δεν αναμένεται με κάποια δήλωση να αναβαθμιστεί και οι πτυχιούχοι της Ελλάδας δεν θα μειωθούν σε τελικό αριθμό. Απλά κάποιοι και κάποιες θα σπουδάζουν εκτός συστήματος Πανελλαδικών Εξετάσεων. Και ίσως με μεγαλύτερη επιτυχία στην εύρεση εργασίας λόηω της σχέσης των κολεγίων και των μελλοντικών ιδιωτικών πανεπιστημίων με μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Τελικά η ζούγκλα του νεοφιλελευθερισμού αφορά μόνο τα παιδιά του λαού και όχι της ελίτ.

ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top