ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια πρόταση Ναυπλιώτη αρχιτέκτονα για Κέντρο Πολιτισμού στο Ναύπλιο

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία επιτέλους ενός πολιτιστικού χώρου, ενός θεάτρου, ενός χώρου τέλος πάντων που θα φιλοξενεί με αξιοπρέπεια τις τοπικές πολιτιστικές ομάδες, τις πρόβες τους, τις παραστάσεις τους, μουσικές, θεατρικές και άλλες, όπως επίσης θα μπορεί να φιλοξενεί με αξιοπρέπεια παραστάσεις και εκδηλώσεις εκτός συνόρων Αργολίδας

Στο προσκήνιο της συζήτησης βρίσκεται κάποιο θέατρο εντός του στρατοπέδου, τώρα ειδικά που το Τριανόν θα κλείσει για εργασίες συντήρησης, ενώ έχει φτιαχτεί και ομάδα πολιτών που ζητά τη δημιουργία ενός τέτοιου πολυχώρου.

Εδώ και χρόνια όμως, ο Ναυπλιώτης Αρχιτέκτονας-Μηχανικός και Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δημήτρης Δερζέκος, έχει εκπονήσει μια διπλωματική εργασία με αναλυτικές λεπτομέρειες για τη κατασκευή ενός πολιτιστικού χώρου.

Mια ενδιαφέρουσα λοιπόν πρόταση τώρα που η συζήτηση και η απαίτηση των πολιτών έχει φουντώσει.

 

Η διπλωματική εργασία ξεκινάει ως εξής:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

Το Ναύπλιο αποτελεί σήμερα την πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδος, συγκεντρώνοντας μεγάλο μέρος των διοικητικών, οικονομικών και πολιτιστικών τού δραστηριοτήτων. Έχει δε το προνόμιο, να βρίσκεται στο κέντρο μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής στην οποία περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, μεταξύ των οποίων ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου με το ομώνυμο θέατρο, ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, της Τίρυνθας, και πολλοί άλλοι, ενώ από μόνη της η πόλη του Ναυπλίου αποτελεί δημοφιλή προορισμό κατά τη διάρκεια όλου του έτους, έχοντας να επιδείξει πέρα από τα πολύ γνωστά και ιστορικά φρουριακά συγκροτήματα του Παλαμηδιού, της Ακροναυπλίας και του επιθαλάσσιου κάστρου Μπούρτζι, έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας. Σημαντική παράμετρο επισκεψιμότητας αποτελεί και η εγγύτητα στο μητροπολιτικό συγκρότημα της πρωτεύουσας, από την οποία απέχει μόλις μία και μισή ώρα οδικώς.

Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  4 τρόποι για να σωθεί οικονομικά το Γηροκομείο Ναυπλίου

Τόσο οι προαναφερθέντες πολιτιστικοί όσο και οι σημαντικοί φυσικοί πόροι της περιοχής – φυσικό τοπίο, περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος – διαμορφώνουν μια παραγωγική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία προσανατολισμένη στον πολιτισμό και στον τουρισμό, που σήμερα δεν διαθέτει οργανωμένες δομές έκφρασης.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την απουσία ενός συγκροτημένου φορέα διοργάνωσης και φιλοξενίας τακτικών αλλά και έκτακτων συνεδριακών γεγονότων, στην περιοχή της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, αλλά και τη διαπιστωμένη έλλειψη σύγχρονων υποδομών πολιτισμού σε επίπεδο πόλης και Νομού, υπήρξαν η αφορμή για την επιλογή του θέματος. Πρόκειται για ένα κτίριο συνεδριακών και πολιτιστικών χρήσεων στο Ναύπλιο.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το κτίριο χωροθετείται στον τομέα της νέας πόλης και επί της παραλιακής λεωφόρου Ναυπλίου–Νέας Κίου, του οδικού άξονα που διανύει στην προέκτασή του τον Αργολικό κόλπο και έναν από τους τρεις βασικούς άξονες εισόδου στην πόλη. Η περιοχή εγκατάστασης έχει σαφή δημόσιο χαρακτήρα, αφού εκεί φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις και υποδομές του Δημοτικού Σταδίου της πόλης αλλά και κτιριακές εγκαταστάσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το οικόπεδο προκύπτει από την ένωση δύο μικρότερων οικοδομικών τετραγώνων, ιδιοκτησίας της Κρατικής Εταιρείας του Δημοσίου και του Δήμου Ναυπλιέων – σήμερα αδόμητα – ενώ από τη θέση αυτή διατηρείται ανεμπόδιστη οπτική επαφή με τα σημαντικά τοπόσημα της πόλης, δηλαδή τα φρουριακά συγκροτήματα του Παλαμηδιού, της Ακροναυπλίας, το επιθαλάσσιο κάστρο Μπούρτζι, αλλά και με το Ιστορικό Κέντρο, όπως και με το ορατό κομμάτι του Αργολικού κόλπου.

Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  Μόνιμο αγκυροβόλιο σκαφών Καταμαράν στο Ναύπλιο

Τα όμορα οικοδομικά τετράγωνα χαρακτηρίζονται από την απουσία δόμησης, αν εξαιρέσει κανείς εκείνο προς βορρά, που φιλοξενεί αστικές πολυκατοικίες και το οικοδομικό τετράγωνο στα νοτιοανατολικά, όπου εντοπίζεται ο Ιερός Ναός Αγίου Αναστασίου και το Γηροκομείο της πόλης. Τα υπόλοιπα οικοδομικά τετράγωνα παραμένουν αδόμητα, ενώ το μεν οικοδομικό τετράγωνο ακριβώς μπροστά από τον Ιερό Ναό διαμορφώνεται ως δημόσιος χώρος – παιδική χαρά – η δε έκταση απέναντι από τη Λεωφόρο στα δυτικά, γειτνιάζει στη συνέχεια με το λιμάνι και διαμορφώνεται επίσης ως δημόσιος χώρος και χώρος στάθμευσης. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη, ότι η οδός Μεθώνης, που οριοθετεί το οικόπεδο από τη νότια πλευρά του, διαμορφώνεται ως πεζόδρομος ήπιας κυκλοφορίας.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Πρόθεση και επιθυμία του σχεδιασμού υπήρξε η επέμβαση στον αστικό χώρο, με καθαρά γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Μια κατασκευή που θα ενσωματώνεται στο περιβάλλον της, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τους βασικούς λειτουργικούς στόχους. Το κτίριο παρακολουθεί την κλίμακα της πόλης και το ύψος των κτιρίων, ενώ τοποθετείται στο οικόπεδο οπισθοχωρώντας σε σχέση με την Λεωφόρο Ναυπλίου-Νέας Κίου, κατά τρόπο που αποδίδει έναν επιπλέον δημόσιο χώρο–πλατεία. Την ίδια στιγμή στρέφει το πρόσωπό τού προς την κατεύθυνση του Ιστορικού Κέντρου αλλά και των φρουριακών συγκροτημάτων, προσφέροντας στον επισκέπτη τού μια πανοραμική άποψη της πόλης και του Αργολικού κόλπου.

Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  Το μεγάλο διπλό του Οίακα μέσα στην Αμαλιάδα- Βίντεο του αγώνα

Το κτιριολογικό πρόγραμμα καταρτίστηκε με στόχο την πολύπλευρη και συνεχή λειτουργία και προσφορά του κτιρίου σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, φιλοξενούνται πέρα από τις συνεδριακές αίθουσες, ένα αμφιθέατρο 400 περίπου θέσεων με δυνατότητα φιλοξενίας διαλέξεων-παρουσιάσεων αλλά και θεατρικών παραστάσεων, αίθουσες Δημοτικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ένας ευρύχωρος εκθεσιακός χώρος αναπτυσσόμενος σε δύο επίπεδα, μια βιβλιοθήκη επίσης αναπτυσσόμενη σε δύο επίπεδα, αίθουσες προβολών και τέλος ένα εστιατόριο-cafe με μοναδική άποψη της παλιάς πόλης και του λιμανιού, των φρουριακών συγκροτημάτων και του Αργολικού κόλπου.

Τέλος

Φυσικά η εργασία έχει πολλές λεπτομέρειες, αναλύσεις και σχέδια που δε γίνεται να παρουσιαστούν σε μια ιστοσελίδα.

Για το κτίριο όμως  υπάρχει και μακέτα του ίδιου του Δημήτρη Δερζέκου στο γραφείο του. Έτσι τουλάχιστον παίρνουμε όλοι και όλες τη χαρά πως το έργο που τόσο ανάγκη έχει το Ναύπλιο και η ευρύτερη περιοχή, είναι τουλάχιστον σε μακέτα. Μπορούμε να το καμαρώσουμε και να ταξιδέψουμε μαγικά εκεί.

Όπως έλεγε και ένας πρώην πρωθυπουργός που μίλαγε περίεργα ελληνικά: “το έργο είναι μακέτο”.

Ρεπορτάζ, Φωτογραφίες και τα σχετικά Mario Vagman

 

   
ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top