ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ένα σχόλιο για τη μεγάλη τομή της κυβέρνησης στην Ελληνική Παιδεία

Η κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδιο μεταρρύθμισης, αλλαγής, πείτε το όπως θέλετε, για την Παιδεία

Το νομοσχέδιο εστιάζει στις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, αξιολόγηση ιδρυμάτων και ανάλογη χρηματοδότησή τους, πιστοποίηση κολεγίων και τα σχετικά.

Δεν χρειάζεται να κρίνουμε τις αλλαγές ιδεολογικά. Ο καθένας ανάλογα με τα πιστεύω του κρίνει το σωστό και το λάθος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν έχει και τόσο σημασία. Σημασία έχει πως  το νομοσχέδιο παρουσιάζεται επικοινωνιακά ως τομή στην Ελληνική Παιδεία. Και αυτό είναι μέγιστη ηλιθιότητα για να μην πω ειρωνεία προς κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, έτσι ακριβώς και η Νέα Δημοκρατία εστιάζει τις αλλαγές της Παιδείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Τομή όμως σε μια Παιδεία και σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί η μεταρρύθμιση του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ακόμα και του παιδικού σταθμού. Χωρίς αυτές τις βαθμίδες, τομή δεν υπάρχει. Το Πανεπιστήμιο ακολουθεί τελευταίο. Πρώτα δημιουργείς πολίτες και μετά επιστήμονες. Επίσης, τομή ονομάζεται ό,τι αποφασίζεται από μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, με δέσμευση των κομμάτων να τηρηθεί για πολλά χρόνια. Εθνικό Σχέδιο Παιδείας λέγεται κάτι τέτοιο και δεν προβλέπεται να γίνει ποτέ στη χώρα των διχασμών και των ακραίων τοποθετήσεων.

Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  Το κάλεσμα της Άγριας Φύσης, ο Φάρος κι ένας ήρωας της SEGA στις οθόνες του Cine-Valia

Αλλιώς θα έχουμε μόνο κομματικές και πρόσκαιρες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάζουν σε κάθε επόμενη κυβέρνηση. Όπως και αυτό το νομοσχέδιο τομής της Νέας Δημοκρατίας.

Καλό δηλαδή και το Πανεπιστήμιο, καλή η αξιολόγησή του, η εξέλιξή του, ο εκσυχγρονισμός του αλλά τί σημασία έχει αν ο 18αρης φτάσει εκεί ανέτοιμος; Και τί Παιδεία θα έχει αυτός που δε θέλει ή δε θα καταφέρει να φτάσει; Δηλαδή ο περισσότερος νέος κόσμος; Τί πολίτες θέλουμε να έχουμε με άλλα λόγια; Απαντά το νομοσχέδιο σε κάτι τέτοιο για να το θεωρήσουμε τομή πραγματική ή απλά δίνει έναν ιδεολογικό χρωματισμό στην ανώτατη εκπαίδευση και μόνο; Συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτόν τον ιδεολογικό χρωματισμό. Είπαμε, δεν έχει σημασία.

Διαβάστε επίσης στο Παλαμπούρτζι:  Ντοκιμαντέρ για το Νίκο Καρούζο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Trailer, φωτογραφίες

Και το πιο σημαντικό.

Τομή σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι η σύνδεσή του με την αγορά εργασίας. Αυτά είναι λόγια κούφια στη χώρα μας.  Γιατί το ερώτημα στέκει αμείλικτο. Υπάρχει αγορά εργασίας στην Ελλάδα ή μεταναστευτικά ρεύματα επιστημόνων σε κάθε γωνιά του πλανήτη εκτός της Ελλάδας;

Και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που δεν θα γίνουν επιστήμονες; Απαίδευτο εργατικό προσωπικό ιδιωτικών επιχειρήσεων. Να η απάντηση!

Ιδού λοιπόν η τέλεια σύνδεση με την αγορά εργασίας…

Mario Vagman

Για όποιον θέλει να διαβάσει το νομοσχέδιο ολοκληρωμένο ας πατήσει εδώ

   
ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΟ

AΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top